Díky výsledkům ve vědě si přírodovědecká fakulta opět polepší

Pro rozdělení financí zvedlo ruku 17 z 19 přítomných členů AS PřF.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 31. března 2016, 12:00 - Text: Martina Šaradínová

Přírodovědecká fakulta si zejména díky vysokému vědeckému výkonu letos finančně polepší. Příspěvek z institucionálních prostředků se meziročně zvýší o 27 milionů korun, fakulta může celkem počítat s částkou zhruba 509 milionů korun. Pro rozdělení financí ve středu zvedlo ruku 17 z 19 přítomných členů fakultního senátu.

„V porovnání s ostatními fakultami je nárůst vědeckého výkonu naší fakulty velmi výrazný a já jsem tomu velmi rád. Na většině pracovišť dochází k mírnému nárůstu finančních prostředků oproti předchozímu roku. Díky navýšení se nám také podaří zabezpečit provoz Pevnosti poznání a zajistit její udržitelnost v příštích letech,“ uvedl děkan Ivo Frébort. Centrum popularizace bude letos hospodařit se zhruba 11 miliony korun, z prostředků děkanátu získá necelých pět milionů korun.

Nejvyšší položku v institucionálních příspěvcích činí finance získané za výsledky ve vědě a výzkumu. Zatímco loni fakulta obdržela 225,3 milionu korun, letos je to 254,8 milionu korun. O zhruba milion korun vyšší částku získává fakulta za výuku dle koeficientu K (kvalita, výkon), jedná se o zhruba 77 milionů korun. Naopak příspěvek za financované studenty se opět snížil, a to zhruba o tři miliony korun na 177 milionů korun. Vyšší bude příspěvek, který fakulta odvádí na celouniverzitní aktivity. Zatímco loni se jednalo o necelých 90 milionů korun, letos to bude 91,5 milionu korun.

Schválení zprávy o hospodaření fakulty v loňském roce i rozpočtu na rok 2016 doporučila i ekonomická komise fakultního senátu. „Ekonomická komise konstatuje, že způsob dělení příspěvku je v souladu se schválenou metodikou, a proto doporučuje jeho přijetí,“ řekla předsedkyně komise Irena Smolová.

Institucionální prostředky, které přerozděluje akademický senát, tvoří zhruba polovinu částky, s níž fakulta hospodaří. Další peníze získává z účelových prostředků, projektů a grantů. V roce 2014 fakulta hospodařila s částkou 1,25 miliardy korun, loni to bylo zhruba 1,1 miliardy korun.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.