Digitalizace může pomoci třetímu světu

Účastníci konference o mapování a geoinformačních systémech.
Foto: Martina Šaradínová
sobota 26. října 2013, 10:34 - Text: Martina Šaradínová

Geografické informační systémy a digitální mapování mohou být ku prospěchu i při rozvojové a humanitární pomoci. O tom, jak se tyto moderní technologie v zemích třetího světa uplatňují a jaké možnosti v sobě ještě skrývají, hovořili včera na přírodovědecké fakultě účastníci prvního ročníku konference Mapování | GIS | Rozvojové země.

„Chtěli jsme akademikům, studentům či odborníkům z praxe nabídnout prostor pro diskusní fórum. Snažíme se zjistit všechny role, které by geografické informační systémy mohly hrát. Jednou z nich je například to, že získávají data pro správné rozhodování o umístění projektu,“ nastínil možnosti hlavní organizátor konference Jiří Pánek z katedry rozvojových studií.

O využití geografických informačních systémů v zemědělství v Etiopii hovořil Jan Svitálek z humanitárního a rozvojového oddělení společnosti Člověk v tísni. „Přínosná je každá mapa, která nám pomáhá při jednání s úřady či orientovat se v oblasti. S dlouhodobějším využitím geografických informačních systémů a jejich analýzami zkušenosti zatím nemáme. Chtěli bychom je rozvíjet ,“ uvedl Svitálek.

Součástí setkání byla i praktická ukázka malého bezpilotního letadla, které se používá pro mapování menších lokalit, vytváření modelů terénu, povrchu či k videodokumentaci. „Řídí se na dálku. Stroj je schopen kopírovat trajektorii a vytvářet snímky,“ vysvětlil Jakub Karas z Geodisu Brno.

Téma zaujalo studentku regionální geografie Michaelu Janákovou. „Původně jsem chtěla jet do zahraničí s Erasmem, ale konference mě inspirovala k tomu, abych se zapojila do rozvojové pomoci,“ řekla Janáková.

Konference byla součástí tříletého projektu Kde a jak Česká republika pomáhá - Atlas zahraniční rozvojové spolupráce ČR. Účastní se jej katedry rozvojových studií a katedry geoinformatiky. „Vytvářeli jsme multimediální atlas cílený zejména na učitele na středních školách a na širokou veřejnost. Ukazuje, kde a jak Česká republika poskytuje rozvojovou pomoc, jaké projekty a proč v konkrétních zemích máme. Digitální atlas pro jednotlivé země je k dispozici online a koncem letošního roku budeme tisknout brožury,“ vysvětlil Pánek.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.