Desítky dotazů prověřily kandidáty na děkana

Irena Smolová a Ivo Frébort.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 28. listopadu 2013, 11:18 - Text: Velena Mazochová

Čtyři hodiny diskutovali včera členové akademické obce přírodovědecké fakulty s Irenou Smolovou a Ivo Frébortem, kteří kandidují na post děkana fakulty. Volby se uskuteční příští týden.

Kandidáti před zaplněnou aulou potvrdili shodu svých předvolebních tezí v řadě klíčových momentů dalšího vývoje fakulty. Oba kladou důraz na excelenci ve vědě a výuce a na internacionalizaci studia včetně rozšíření studijních oborů v angličtině. Podobná stanoviska zaujali také k začlenění výzkumných center do struktury fakulty a univerzity, k vytvoření funkčního systému hodnocení pracovníků a evaluaci výuky nebo podpoře činnosti studentské organizace na fakultě. Pozitivně zhodnotili také působení fakultních zástupců ve vysokoškolských reprezentacích.

Naklonovat kandidáty?

„Chtěl bych usilovat o excelenci ve všech činnostech, které provozujeme – ve vědě a výuce – a mít k tomu dostatečně kvalitní organizační a administrativní zázemí. Výstupem pak budou kvalitní vědecké publikace a výukové materiály využitelné na fakultě i jiných vysokých školách,“ uvedl Frébort, současný proděkan pro evropský investiční rozvoj a ředitel Centra regionu Haná.

Důraz na excelenci patří také mezi hlavní priority proděkanky Smolové. „Mým cílem je, aby fakulta byla kvalitně vzdělávající institucí s excelentním výzkumem, který podporuje vědeckou a tvůrčí činnost akademických pracovníků a studentů,“ zdůraznila Smolová, proděkanka pro studijní záležitosti.

Vyváženost kandidátských programů komentoval senátor Jakub Navařík, podle nějž hlavní rozdíl spočívá v tom, z jaké perspektivy na stejnou problematiku nahlížejí. „Jejich profesní profily odpovídají tomu, jakým způsobem by de facto ke stejným cílům chtěli dojít. Zásadní rozdíl ale není, oba jsou kvalitní po stránce profesní i osobnostní,“ prohlásil Navařík. Výsledek volby podle něj ukáže, kterým směrem se fakulta v příštím období vydá. „Ideální by bylo naklonovat z každého kandidáta něco a sestavit to dohromady,“ odlehčil předvolební klání senátor Roman Kubínek.

Široké spektrum otázek ze strany akademiků a studentů pokrylo téměř všechny oblasti života na fakultě. Diskutovalo se o financování, udržitelnosti vědeckých center, o počtu přijímaných studentů i další spolupráci se středními školami a práci s absolventy. Otázky se týkaly rovněž autonomie fakult a univerzitní sounáležitosti, metodiky full cost, tradice zlatých a stříbrných promocí i problémů dopravy do holického areálu.

Lobovat či nelobovat

Členy akademické obce také zajímalo, zda kandidáti na děkana využívají předvolebního období k neoficiální prezentaci svých tezí či lobbingu ve svůj prospěch v řadách senátorů. „Podle právního názoru olomouckých státních zástupců lze za korupci považovat už i nabídku různých výhod, funkcí či postů. Rád bych, aby kandidáti mohli na svou čest prohlásit, že senátorům žádnou osobní nabídku odměnou za hlasování nedali a pokud ano, tak jakou,“ formuloval svůj dotaz proděkan Tomáš Opatrný.

Tým Iva Fréborta:
Zdeněk Dvořák
proděkan pro vědecké a výzkumné záležitosti
Josef Molnár
proděkan pro vnější vztahy
Roman Kubínek
proděkan pro studijní záležitosti
Jana Zimová
Michaela Holecová
Karolina Chvátalová

Podle Fréborta akademické svobody nijak neomezují možnost diskuse a plánů do budoucna. „Program, který jsem zde představil, je dílem mým a mého týmu, v němž jsou zastoupeni i členové senátu. Nejsem si vědom, že by to mohlo být potenciálně kvalifikováno v rozporu se zákonem. Se senátory se setkávám a diskutuji s nimi, snažím se připravit program tak, aby byl co nejlepší,“ zdůraznil Frébort, který také v průběhu setkání představil tým svých potenciálních spolupracovníků ve vedení fakulty.

Naopak proděkanka Smolová nepokládá za vhodné prezentovat svůj tým v předstihu a představí jej až po případné úspěšné volbě. Zdůraznila, že se členy akademické obce diskutovala během doby, kdy přijetí kandidatury zvažovala. „Od okamžiku, kdy jsem kandidaturu přijala, žádná nabídka z mé strany nepřišla,“ prohlásila Smolová. Doplnila, že oficiální cestou oslovila členy studentské komory senátu, aby je podrobněji seznámila se svými představami. „Setkání se uskutečnilo minulý týden, až na jednoho přišli všichni studentští senátoři,“ uvedla Smolová.

Rozhodne se příští středu

Jako přínos pro předvolební atmosféru zhodnotil obsáhlou diskusi a výrazný počet dotazů předseda akademického senátu Marek Jukl. „Určitě to přispěje k informovanosti senátorů a k tomu, aby se mohli odpovědně rozhodnout,“ řekl.

O novém děkanovi rozhodne senát ve středu 4. prosince. Sejde se v zasedací místnosti děkanátu od 13 hodin. Ke zvolení děkana bude třeba 11 hlasů, tedy nadpoloviční většiny jednadvaceti členů akademického senátu. V případě, že senátoři nevyberou žádného z uchazečů ani ve třetím kole, budou vyhlášeny nové volby.

Současný děkan Juraj Ševčík svůj mandát už neobhajuje, neboť příští rok v únoru končí jeho druhé funkční období. Jeho nástupce by se měl funkce ujmout ke stejnému datu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.