Den s fyzikou zbavuje strachu z obávaného předmětu

Hrátky s kapalinami.
Foto: Velena Mazochová
středa 18. prosince 2013, 13:01 - Text: Velena Mazochová

Více než šedesát žáků a studentů olomouckých základních a středních škol dnes využilo pozvání katedry experimentální fyziky a na přírodovědecké fakultě strávili Den s fyzikou. Obávaný vyučovací předmět se v prostorách fyzikálních laboratoří proměnil v hravou disciplínu plnou zábavných hádanek a experimentů.

Návštěvníci měli možnost využít řady připravených dílen a sami si vyrobit jednoduché pomůcky jako balistické kyvadlo nebo dírkovou komoru. Při hrátkách s kapalinami vytvářeli chladicí směsi a povrchové napětí nebo se vydali po stopách zločinu s pomocí forenzních metod či daktyloskopie. Zároveň se seznámili s provozem laboratoří na vysoké škole a jejich přístrojovým vybavením.

„Snažíme se tak popularizovat přírodní vědy a děti bývají vždy spokojené,“ uvedla pedagožka ze Základní školy Zeyerova Slavomíra Šubrtová, která se svými žáky navštěvuje popularizační akce přírodovědecké fakulty pravidelně.

Na dopoledne plné fyzikálních pokusů se těšil také Petr Vyvlečka, který studuje v tercii Gymnázia Hejčín. „Fyzika mě moc baví, stejně jako chemie nebo matematika. Je to těžké, ale když se to člověk naučí a pochopí, je to ohromně zajímavé,“ potvrdil Vyvlečka.

Popularizační Den s fyzikou je určen přednostně pro žáky základních škol a nižších tříd středních škol a víceletých gymnázií. „S olomouckými školami spolupracujeme dlouhodobě. Vítají, že se zde jejich žáci seznámí s trochu jinou fyzikou, než jakou znají ze školy. Účastní se pravidelně i dalších našich akcí, jako je Veletrh vědy, Fyzikální kaleidoskop i Jarmark fyziky a chemie nebo Dětská univerzita,“ uvedla hlavní organizátorka dnešního fyzikálního dopoledne didaktička Renáta Holubová.

Právě z řad nejmladších olomouckých vysokoškoláků vzešel podle Holubové impuls pro pořádání Dne s fyzikou. „Jedna z posluchaček Dětské univerzity mne po absolvování fyzikálních experimentů požádala, jestli by příště nemohla přijít celá jejich třída. A tak to vlastně před těmi třemi lety začalo,“ doplnila Holubová.

Cílem je představit fyziku v každodenním životě a hravou formou motivovat děti k zájmu o přírodní vědy. Celé dopoledne se dnes o ně v laboratořích starali studenti učitelství fyziky a postgraduální studenti katedry experimentální fyziky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.