Den fascinace rostlinami prověřil všechny smysly návštěvníků

Předškoláci si prošli hmatovým chodníčkem.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 19. května 2016, 08:00 - Text: Martina Šaradínová

Předškoláky, rodiny s dětmi, studenty i důchodce přilákal Den fascinace rostlinami, který se ve středu uskutečnil v univerzitní botanické zahradě. Návštěvníci si mohli projít hmatovým chodníčkem, zkusit sluchové pexeso s rostlinnými semeny, ochutnat kávové boby nebo si třeba prohlédnout výstavu perokreseb trav Kateřiny Janošíkové.

Cílem celosvětového Dne fascinace rostlinami je, aby se co nejvíce lidí z celého svĕta nadchlo pro rostliny a ocenilo důležitost rostlinné biologie pro zemĕdĕlství, kvĕtinářství, lesnictví, pro udržitelnou produkci potravin i všeho dalšího, co získáváme z rostlin - papíru, dřeva, chemikálií, energie a léčiv. Důraz organizátoři kladou i na ochranu rostlin.

„Den fascinace rostlinami je připomínkou toho, že rostliny jsou pro nás důležité, zajímavé a užitečné v mnoha ohledech. Připravili jsme program, který zaujme všechny návštěvníky,“ uvedl vedoucí zahrady David Cigánek.  

Zahrada se převléká do letního

Podle něj se nyní zahrada převléká z jarního do letního šatu. Návštěvníci mohou obdivovat rozkvetlé pivoňky, nepřehlédnutelný je rozkvetlý jasan zimnář pocházející z jižní Evropy, dokvétá kdouloň a už se objevují květy kakostů. V těchto kulisách si návštěvníci mohli užít doprovodného programu, na němž se kromě botanické zahrady podíleli i zástupci katedry botaniky či ČSOP Arion.

Příležitost pokochat se rostlinami a současně se mnoho nového dozvědět si nenechaly ujít děti z olomoucké církevní MŠ Ovečka. „Chodíme sem pravidelně, protože jeden z našich tatínků pracuje na přírodovědecké fakultě a vždy nám doporučí zajímavé programy. A je to i součást našeho vzdělávacího programu, protože naším záměrem je environmentální výchova. Na zahradě pěstujeme rostliny, děti mají svoje záhonky. Nedovedu si představit, že by se děti učily o rostlinách, aniž by je na vlastní oči viděly,“ uvedla ředitelka MŠ Ilona Hamplová.

Perokresby trav zdobí odbornou publikaci

Nejen děti z mateřské školy si prohlédly perokresby Kateřiny Janošíkové, které vytvořila pro publikaci 30 lesních trav České republiky. Kresbě rostlin se autorka věnuje zhruba čtyři roky. „Začalo to tak, že na oddělení molekulární biologie, kde pracuji jako technik, potřebovali nakreslit rozdíl mezi běžným ječmenem a geneticky modifikovaným ječmenem. Zkusila jsem to a zjistila, že mi to jde. Kolegové mi začali dávat více úkolů a nyní jsou mé kresby v jejich odborných pracích, kreslím i pro botaniky. Je to pro mě koníček a zpestření práce,“ prozradila Janošíková.

Kresby pro publikaci o lesních travách, k níž text napsal Martin Dančák, vytvářela pomocí vědecké lupy, herbářových položek a někdy i fotografií. „Botanická kresba je specifická. Musím zachytit všechny nejdůležitější znaky, ty ale nejsou vždy na každé rostlině a v každém období zřetelné. Kreslím vlastně rostlinu tak, jak by měla ideálně vypadat,“ doplnila autorka.  

Botanická zahrada se rozkládá na ploše zhruba půl hektaru, nachází se v ní kolem 1500 druhů rostlin. Zahrada slouží univerzitě pro výuku i výzkum, nejčastěji do ní míří studenti botanických oborů, ale i geoinformatiky. Vítána je i veřejnost.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.