Děkanem přírodovědecké fakulty bude Ivo Frébort

Nový děkan Ivo Frébort.
Koláž: Žurnál UP
středa 4. prosince 2013, 14:15 - Text: Martina Šaradínová

Přírodovědeckou fakultu povede v příštích čtyřech letech dosavadní proděkan a ředitel Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum Ivo Frébort. Při dnešní volbě se pro něj vyslovilo 12 z 21 přítomných členů akademického senátu fakulty. Protikandidátka Irena Smolová získala devět hlasů.

„Za velmi důležité považuji to, abychom udržovali excelenci ve všech činnostech, které děláme. Musíme udržovat vysoký výkon vědy a výzkumu, vysokou kvalitu vzdělávací činnosti a to doplnit kvalitní administrativou. Zejména na administrativě a organizaci ještě musíme zapracovat,“ uvedl krátce po volbě Frébort. Senátorům slíbil, že v následujících čtyřech letech využije všech svých znalostí a zkušeností ve prospěch fakulty.

K dalším jeho prioritám patří internacionalizace fakulty. Již nyní na poli vědy pracují mezinárodní týmy, zejména ve vědeckých centrech je řada zahraničních pracovníků. „Chtěl bych ale fakultu posunout ještě dál. Abychom byli známější ve světě, což se odrazí nejen v reputaci fakulty, ale předpokládám, že i v zájmu zahraničních studentů. To následně pozvedne úroveň i našich posluchačů,“ domnívá se Frébort, který hodlá motivovat k vytvoření studijních programů v anglickém jazyce. Vedle vědeckých výsledků chce oceňovat i výsledky pedagogické.

Volit přišli všichni senátoři

Volby kandidáta na děkana se dnes zúčastnili všichni členové akademického senátu fakulty. Ke zvolení bylo potřeba nejméně 11 hlasů. Frébort získal již v prvním kole volby o jeden víc. „Návrh kandidáta na děkana předložím panu rektorovi,“ řekl předseda akademického senátu fakulty Marek Jukl. Nový děkan by se měl funkce ujmout na počátku února příštího roku.

Akademickému senátu by měl nový děkan na konci ledna představit návrhy na své proděkany. Budoucí děkan je ale představil již během předvolební kampaně. Dnes Žurnálu potvrdil, že za proděkana pro vědecko-výzkumnou činnost si vybral profesora Zdeňka Dvořáka, pozici proděkana pro pedagogické záležitosti by měl zastávat docent Roman Kubínek a Josef Molnár se stane proděkanem pro vnější vztahy.

Dosavadní šéf Centra regionu Haná se přihlásil i do výběrového řízení na post ředitele pro další období, které bylo již dříve vyhlášeno. „Centrum jsem vybudoval, jsem za ně svým způsobem odpovědný. Počítám ale s tím, že nejsem schopen zvládnout obě činnosti současně, po dobu zastávání funkce děkana bych pověřil zastupováním svého vybraného zástupce,“ vysvětlil Frébort.

prof. RNDr. Ivo Frébort, CSc., Ph.D. (*1965)

Vystudoval obor Analytická chemie na PřF UP, poté studoval na Tottori Univerzitě v Japonsku.

Je autorem více než 100 odborných vědeckých publikací, věnuje se zejména výzkumu v oblasti biochemie, enzymologie a molekulární biologie.

Je členem řady prestižních společností a řešitelem nebo spoluřešitelem více než 30 vědecko-výzkumných projektů.

Dvanáctý děkan v pořadí

Profesor Frébort nahradí v čele fakulty dosavadního děkana Juraje Ševčíka, kterému končí druhé funkční období, a proto již kandidovat nemohl. V šedesátileté historii měla fakulta dosud 11 děkanů, tři z nich po roce 1989 „vládli“ po dvě funkční období. Žena přírodovědce nevedla nikdy.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.