Děkan zmizel, děti pachatele dopadly

Patro přírodovědecké fakulty se změnilo v daktyloskopickou laboratoř.
Fotogalerie: Martin Višňa
čtvrtek 12. prosince 2013, 12:49 - Text: Martin Višňa

Sherlock Holmes, Julie Lescaut, také rada Vacátko a řada dalších známých detektivních veličin zamířila včera na přírodovědeckou fakultu řešit případ zmizelého děkana. Naštěstí to bylo jen jako, v rámci poslední přednášky Dětské univerzity.

„Kdo nám to mohl udělat? Co si počneme? Ještě včera tady byl a tak mu to slušelo,“ zoufala Andrea Grígelová, která se svým týmem z katedry geologie antropologicko‑kriminalistickou přednášku připravila. Naštěstí pachatel zanechal v aule přírodovědecké fakulty dostatek stop, otisků prstů, takže k vyřešení případu nevedla dlouhá cesta. Ještě předtím však Grígelovou  navštívila zvídavá novinářka, která se zajímala, co to daktyloskopie je nebo jak si stojí v porovnání s dnes moderními analýzami DNA.

„Problém nastává například u jednovaječných dvojčat či vícerčat. Genetickou informaci obsaženou v DNA mají shodnou, ale otisky prstů ne. Navíc analýzy DNA jsou poměrně drahé,“ upozornila Grígelová, jež přednášku absolvovala se svým malým synem na zádech. „Daktyloskopie je jediná identifikační metoda, která je uznávaná ve všech státech světa a používá se už více než sto let,“ dodala.

Pak už se naplno rozjelo vyšetřování. Kriminalistické týmy malých vysokoškoláků se vrhly na porovnávání otisků z místa činu s databází recidivistů. A za chvíli pachatele skutečně měly – byla jím ona zvídavá novinářka, chtěla mít děkana pouze pro sebe!

Centrem pozornosti se poté staly ruce samotných vyšetřovatelů. Vyplnili si daktyloskopické karty a na vlastní kůži si vyzkoušeli sejmutí svých otisků ruky a prstů. „Pravda se ukázala, myslel jsem, že mé otisky vypadají jinak. Mám na všech prstech smyčky,“ uvedl Matěj Spišák z Nového Jičína. Přednáška ho bavila, ale na detektivky prý nekouká. „Můj oblíbený hrdina není detektiv, je to Iron Man,“ dodal Matěj.

Otisky prstů skončil zimní semestr Dětské univerzity, studenty čeká příští středu od 14 hodin slavnostní promoce v Moravském divadle. S sebou mají donést obrázek přednášky, která je během semestru nejvíce zaujala. Kamarádky Anita a Klára v tom měly už včera jasno. „Dnešní přednáška byla nejlepší ze všech, budeme malovat ji,“ tvrdily svorně a bez váhání. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.