Děkan přírodovědecké fakulty ocenil studenty za vědeckou práci

Děkan přírodovědecké fakulty ocenil nejlepší vědecké práce studentů.
Fotogalerie: Martina Šaradínová
pátek 6. května 2016, 14:00 - Text: Martina Šaradínová

Rekordní zájem studentů a vysoká kvalita prací doprovázely letošní ročník studentské vědecké soutěže O cenu děkana na přírodovědecké fakultě. Své práce ve čtvrtek prezentovalo 82 účastníků, ti nejlepší převzali vpodvečer ocenění od děkana Ivo Fréborta v aule fakulty. Celkovým vítězem se stal student regionální geografie Vojtěch Nezval.

„Organizace soutěže byla perfektní, příspěvky byly kvalitní a poroty odvedly výbornou práci. Těší mě, že počet soutěžících roste, ale hlavně mám radost z nadšení studentů. Je vidět, že je to baví a chtějí svoji práci prezentovat,“ zhodnotil klání děkan. Zalitoval, že soutěži nemohla přihlížet ministryně školství Kateřina Valachová, která fakultu týž den navštívila a besedovala se studenty. „Viděla by patrně naše nejlepší studenty i to, že je věda opravdu zajímá," dodal Frébort.

Studenti před porotami prezentovali svoje práce z matematiky a informatiky, chemie, fyziky, biologie a ekologie, věd o Zemi i didaktiky přírodovědných oborů. Nejpočetnější zastoupení měly sekce matematika a chemie, nejméně naopak bylo fyziků. „Největší nárůst jsme oproti loňskému roku zaznamenali u didaktiky, což je potěšitelné. Letos se přihlásilo deset studentů, loni byli jen tři. Ve všech kategoriích měli porotci poměrně těžkou úlohu vybrat vítěze, protože kvalitních prací bylo hodně," prozradil koordinátor vědecké části soutěže Jan Říha.

Děkan předával ocenění nejúspěšnějším studentům bakalářského, magisterského i doktorského studia a vyhlášeni byli i vítězové jednotlivých oborů, jejichž jména budou vyryta na putovní poháry. Za matematiku a informatiku se jím stala Lenka Rýparová, za fyziku Jan Wyzula, mezi chemiky nejlépe obstála Patricia Trapani, biologickou sekci ovládl Briedis Martins a mezi didaktickými pracemi porotu nejvíce zaujalo dílo Lukáše Navrátila. Součástí soutěže byla i posterová sekce s deseti účastníky. Prvenství si odnesl Jan Kolařík.

V kategorii věd o Zemi vyhrál Vojtěch Nezval, který se stal i celkovým vítězem. „Zabýval jsem se geografickou analýzou rizik na železniční síti v České republice. Výhra mě určitě těší, je to ocenění úsilí, které jsem do práce vložil. Měla by najít i uplatnění v praxi, protože už byla navázána spolupráce s dotčenými institucemi. Takže doufám, že pomůže lépe zabezpečit železniční provoz.  Je to aktuální téma a stojí za to se jím zabývat," uvedl Nezval, který se soutěže zúčastnil i v roce 2014, tehdy mezi bakaláři. „Minule jsem skončil na druhém místě, takže je to posun," komentoval své výsledky s úsměvem student.

Studentská vědecká soutěž O cenu děkana existuje ve své stávající podobě od roku 2007. Navazuje na dlouholetou tradici SVOČ – studentské vědecké a odborné činnosti. Cílem je motivovat studenty k aktivní účasti ve vědě a výzkumu. Kompletní výsledky jsou dostupné ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.