Děkan přírodovědecké fakulty ocenil excelentní publikace a nejlepšího pedagoga

Vyhlášení Cen děkana přírodovědecké fakulty.
Foto: Vladislav Galgonek
středa 3. prosince 2014, 14:58 - Text: Velena Mazochová

Deset ocenění dnes rozdal děkan přírodovědecké fakulty autorům prestižních vědeckých publikací. Poprvé v historii fakulty byla zároveň udělena Cena pro vynikající pedagogy. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v úvodu dnešního zasedání fakultní Vědecké rady.

Pro ocenění prestižních vědeckých publikací bylo letos vybráno osm autorů a dvě autorské dvojice z pracovišť kateder informatiky a optiky. Největší zastoupení mělo Centrum regionu Haná.

Přísnější kritéria pro excelenci

Cena děkana přírodovědecké fakulty autorům vědeckých publikací

Prof. Radim Bělohlávek, DSc., vedoucí katedry informatiky, a Mgr. Jan Konečný, Ph.D., odborný asistent katedry informatiky (sdílená cena)

Mgr. Bohumil Stoklasa, Ph.D., odborný asistent katedry optiky

Doc. Petr Tarkowski, Ph.D., oddělení biochemie proteinů a proteomiky CRH

Prof. Marek Šebela, Dr., oddělení biochemie proteinů a proteomiky CRH

Prof. Jozef Šamaj, DrSc., a Mgr. Veronika Smékalová, oddělení buněčné biologie CRH (sdílená cena)

Doc. Miroslav Ovečka, Ph.D., oddělení buněčné biologie CRH

Georgio Komis, Ph.D., oddělení buněčné biologie CRH

Mgr. Katarína Mrízová, oddělení molekulární biologie CRH

Véronique Hélene Bergougnoux-Fojtík, Ph.D., oddělení molekulární biologie CRH

RNDr. Roman Kouřil, Ph.D., oddělení biofyziky CRH

Cena děkana vynikajícímu pedagogovi

Mgr. Lukáš Richterek, Ph.D., odborný asistent katedry experimentální fyziky

Výběr excelentních vědeckých publikací postupoval letos podle nových zpřísněných pravidel. „Uděluje se za publikace v odborném časopise s impaktním faktorem s hodnotou mezi prvními deseti procenty podle databáze Web of Science v příslušném oboru,“ vysvětlil děkan.

Podle vedení fakulty jde zároveň o podporu autorů „domácích“ publikací. „Zaměřili jsme se na publikace, kde jsou zaměstnanci přírodovědecké fakulty principiálními autory a do nichž bylo vloženo naše know how,“ doplnil kritéria výběru proděkan pro vědu a výzkum Zdeněk Dvořák.

Z přihlášených prací splňovalo náročná kritéria celkem 19 prací. „Ty, které jsme vybrali k ocenění, se pohybují v pěti a některé dokonce ve dvou nebo tří horních procentech oborového klastru Web of Science. V kombinaci všech kritérií podle mého názoru můžeme skutečně mluvit o excelenci,“ dodal Dvořák.

Pracoviště, která své nominace letos nestihla podat, mají podle děkana možnost přihlásit práce v následujícím roce. „Pokud vím, tak například v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů mají tam minimálně tři, které by se do výběru určitě dostaly,“ upozornil Frébort.

Historicky první cena pro vynikajícího pedagoga

Cenu děkana vynikajícímu pedagogovi přírodovědecké fakulty obdržel odborný asistent katedry experimentální fyziky Lukáš Richterek. „Návrh podala vědecko-pedagogická rada oboru fyzika za jeho excelentní výkony v pedagogické práci. Oceňují ji studenti, učitelé i posluchači jeho veřejných přednášek,“ uvedl proděkan pro vnější vztahy Josef Molnár.

První oceněný pedagog v historii fakulty si nejvíce cení oborové nominace. „Velice mne to potěšilo a za velký dar pokládám podporu kolegů z oboru,“ potvrdil Richterek, který se kromě výuky věnuje také popularizačním aktivitám pro střední školy a širší veřejnost.  Aktuálně se nyní připravuje jako hlavní organizátor na další ročník Fyzikálního kaleidoskopu a chystá seminář pro učitele k nadcházejícímu stému výročí objevu teorie relativity. „Je to opět jedna z příležitostí, jak dostat teorii do povědomí širší veřejnosti,“ dodal Richterek.

Nominace s odůvodněním pro udělení ceny podávají vědecko-pedagogické rady oborů, z jejichž návrhů vybírá laureáty komise složená z proděkanů. „Cenu by měl získat pedagog, který je náročný, má odborné znalosti a vztah ke studentům a schopnosti předávat svoji disciplínu dál formou popularizačních aktivit,“ nastínil kritéria pro udílení nové ceny proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti Roman Kubínek. Ceny pro vynikajícího pedagoga budou udělovány jednou ročně maximálně třem laureátům.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.