Děkan ocenil excelentní vědecké publikace i výborné pedagogy

Cenu děkana získali autoři excelentních vědeckých publikací i vynikající pedagogové.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 10. prosince 2015, 07:03 - Text: Martina Šaradínová

Děkan přírodovědecké fakulty Ivo Frébort ocenil ve středu deset autorů prestižních vědeckých publikací. Druhým rokem se udělovala i cena vynikajícím pedagogům, kterou získali dva laureáti. Zatímco před rokem nejvíce cen mířilo do Centra regionu Haná, letos to bylo Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM). Komise vybírala z celkem 55 prací, loni jich bylo 19.

„Snažili jsme se vybírat články tak, aby bylo zastoupeno více oborů. Máme radost, že mezi oceněnými máme také matematiky, zástupce věd o Zemi a podobně. Vybírali jsme spíše původní než přehledové práce, i když i toto pravidlo mělo výjimky,“ uvedl proděkan pro vědecké a výzkumné záležitosti Zdeněk Dvořák.

Podle něj musely přihlášené práce splnit tři podmínky.  Autor musel mít minimálně poloviční úvazek na fakultě, musel být u článku principiální autor (tedy první nebo korespondující) a publikace musí být v horních deseti procentech oborového klastru podle databáze Web of Science. Řada z oceněných prací se ale pohybovala dokonce v prvních dvou až pěti procentech. Nejvyšší impact faktor (46,568) měla práce ředitele RCPTM Radka Zbořila v Chemical Reviews. Vědci Jozef Šamaj a Georgios Komis získali ocenění již druhým rokem po sobě.

Ceny děkana autorům prestižních vědeckých publikací

prof. Mgr. Radomír Halaš, Dr., vedoucí katedry algebry a geometrie
prof. RNDr. dr hab. Jan Andres, CSc., DSc., vedoucí katedry matematické analýzy a aplikací matematiky
Mgr. Manoj Bhanudas Gawande, Ph.D., RCPTM
prof. RNDr. Radek Zbořil, Ph.D., ředitel RCPTM
Ing.Veronika Urbanová, Ph.D., RCPTM
doc. Mgr. Jiří Tuček, Ph.D., RCPTM
Georgios Komis, Ph.D., Centrum regionu Haná
prof. RNDr. Jozef Šamaj, DrSc., Centrum regionu Haná
doc. Mgr. Vladimír Remeš, Ph.D., katedra zoologie a ornitologická laboratoř
doc. RNDr. Zdeněk Szczyrba, Ph.D., vedoucí katedry geografie

Cena děkana za pedagogickou činnost

RNDr. Ivana Fellnerová, Ph.D., katedra zoologie a ornitologická laboratoř
doc. RNDr. Marek Jukl, Ph.D., katedra algebry a geometrie

Vědecký výkon roste

„Vědecký výkon fakulty jednoznačně roste. Je to určitě i důsledek motivace ze strany vedení fakulty. Jednotlivá pracoviště mají de facto absolutní finanční autonomii, takže je na vedoucích pracovnících, jestli peníze budou investovat do materiálu, přístrojů, zahraničních stáží, pro zahraniční experty či na mzdy,“ doplnil Dvořák.

Jedním z laureátů byl i Zdeněk Szczyrba z katedry geografie. Přiznal, že ocenění ho potěšilo. „Geografie není globální věda jako třeba chemie či biologie. Regionální věci se těžko dostávají do mezinárodních prestižních časopisů. Náš článek je ale příkladem toho, že geografie má přesahy do řady oborů, publikovali jsme totiž v medicínském časopise. Ukázali jsme, jaká je v tuzemsku situace ohledně hazardu, jaká jsou pravidla jeho povolování, jak vypadá léčba patologických hráčů a podobně. Věřím, že práce bude mít i citační ohlas,“ uvedl Szczyrba.

Dvě ocenění za pedagogickou činnost

Pro letošní rok je už jasno také o Ceně děkana za pedagogickou činnost. Získali ji Marek Jukl z katedry algebry a geometrie a Ivana Fellnerová z katedry zoologie.  Podle proděkana pro mimouniverzitní spolupráci Josefa Molnára laureátka inovuje výuku fyziologie, je úspěšná při získávání a realizaci pedagogických projektů a dlouhodobě aktivní při popularizaci vědy. Marek Jukl zase patří ve studentských evaluacích k nejlépe hodnoceným pracovníkům oboru a pro podporu výuky vypracoval celou řadu učebních textů z analytické geometrie a lineární algebry.

„Pro mě vždy byla výzva hledat způsob, jak srozumitelně vysvětlit složité věci. V tomto směru mě velmi ovlivnil pobyt v USA. Po návratu jsem se rozhodla jít plně cestou vzdělávání, částečně i na úkor vědy, kterou jsem trochu opustila,“ uvedla Fellnerová, která kromě přírodovědecké fakulty přednáší i medikům a potkávají se s ní třeba účastníci Dětské univerzity či senioři.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.