Děkan ocenil držitele ERC grantu Michala Otyepku

Děkan Ivo Frébort (vpravo) předává pamětní list Michalu Otyepkovi.
Foto: Martina Šaradínová
středa 3. února 2016, 07:00 - Text: Martina Šaradínová

Pamětní list předal v úterý děkan přírodovědecké fakulty Ivo Frébort fyzikálnímu chemikovi Michalu Otyepkovi. Ocenil tak jeho významný úspěch na vědeckém poli – zisk vůbec prvního grantu Evropské výzkumné rady (ERC) pro fakultu i Univerzitu Palackého. Díky němu budou vědci v příštích pěti letech pronikat do tajů 2D chemie a vyvíjet chytré funkční materiály využitelné v medicíně, elektronice či při ochraně životního prostředí.

„Tento úspěch je mimořádný, zviditelní Olomouc na vědecké mapě Evropy a zvýší naši prestiž. Proto jsem chtěl profesoru Otyepkovi udělit pamětní list jako poděkování. Je spojen s odměnou sto tisíc korun,“ uvedl děkan.

Projekt s názvem Dvoudimenzionální chemie směrem ke grafenovým derivátům si klade za cíl pochopit chemická pravidla dvojrozměrného světa uhlíkových materiálů, zejména fluorografenu. Ty jsou totiž tak tenké, že nemá smysl hovořit o jejich třetí dimenzi – tloušťce, a vědci je proto označují jako 2D materiály. Vědci budou hledat odpovědi na otázku, zda v dvojrozměrném světě existují specifická pravidla, která bychom mohli využít pro přípravu superfunkčních materiálů využít. „Pokud se nám podaří tento svět pochopit, budeme schopni předpovědět vlastnosti 2D materiálů a následně je i připravit a použít ve vhodných technologiích,“ uvedl Otyepka.

V současné době běží naplno přípravy projektu dotovaného částkou zhruba 49 milionů korun.  „Požádal jsem o zahájení projektu od 1. června. V současné době sestavuji tým, inzeroval jsem dvě volné pozice pro letošní rok a další dvě pro další roky. O nabídce volných pozic jsem informoval i kolegy ze zahraničí. Klíčový tým chci vytvořit zcela nový, samozřejmě v tom širším týmu budou působit lidé z RCPTM,“ uvedl Otyepka.  

Vědci budou využívat i unikátní vybavení RCPTM, díky němuž mohou sledovat chemické modifikace grafenu na úrovni atomů, pozorovat chování molekul na povrchu 2D materiálů a studovat nejrůznější optické, magnetické či senzorické aplikace.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.