Další díl Současné chemie přiblíží cestu Antonína Holého při výzkumu antivirálních léků

Významný český chemik Antonín Holý.
Foto: UOCHB
pondělí 9. března 2015, 15:54 - Text: Martina Šaradínová

Do dvorany slávy české vědy patří bezpochyby organický chemik světového věhlasu Antonín Holý. Úspěšnou historii jeho výzkumu antivirálních léků například pro pacienty trpící AIDS nebo virovou hepatitidou typu B popíše ve středu v aule přírodovědecké fakulty Holého blízký spolupracovník a bývalý ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Zdeněk Havlas. Jeho přednáška bude dalším dílem cyklu Současná chemie.

„Na tuto přednášku se velmi těším. Představí vědeckou dráhu profesora Holého, kterou lze skoro přirovnat k americkému snu. Zaměří se ale nejen na minulost, ale i současný výzkum a budoucí plány,“ uvedl Pavel Hobza z katedry fyzikální chemie, který přednáškový kurz vede.

Profesor Holý (1936 – 2012) věnoval celý svůj život přípravě modifikovaných složek nukleových kyselin. Dokázal látky nejen připravovat, ale i získat partnery pro jejich biologické testování a také partnery pro přípravu léků z těchto látek. Z jeho práce mají dodnes prospěch nejen pacienti, ale i jeho domovský ústav.

Vynikající vědec také přednášel na univerzitách a vysokých školách a na řadě zahraničních pracovišť. Je držitelem šedesáti patentů a spoluautorem 600 vědeckých prací. Počet citací jeho publikací přesahuje deset tisíc, což ho řadí k nejúspěšnějším světovým chemikům. Získal řadu ocenění a čestných doktorátů, titul doctor honoris causa mu udělila i Univerzita Palackého.

Jubilejní desátý ročník cyklu Současná chemie věnoval Pavel Hobza, sám nositel ocenění Česká hlava, právě laureátům tohoto prestižního tuzemského ocenění za vědu. Antonín Holý získal Českou hlavu v roce 2007 za chemii, za vývoj nových preparátů využitelných v boji proti AIDS a dalším závažným chorobám.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.