Cyklus Současné chemie uzavřel exkurz do nanomedicíny

Ředitel RCPTM Radek Zbořil věnoval přednášku nanomedicíně.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 1. května 2014, 08:17 - Text: Martina Šaradínová

Co je nanomedicína a jakou roli může hrát miniaturní svět nanočástic při léčbě například nádorových onemocnění? I na tyto otázky se včera snažil studentům odpovědět ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radek Zbořil v přednášce, která na přírodovědecké fakultě uzavřela osmý ročník cyklu Současná chemie. 

Posluchači se mohli seznámit především s výzkumnými aktivitami olomouckého vědeckého centra v této oblasti. Nanomedicína přitom představuje jen zhruba dvacet až 25 procent vědecké práce RCPTM. Tamní badatelé v tomto směru svoji pozornost zaměřují zejména na využití nanočástic stříbra, oxidů železa a uhlíkových teček.

„Cílem přednášky bylo představit současné možnosti nanomedicíny a ukázat, že to není například jen cílený transport léčiv, ale i využití celé řady materiálů k diagnostice i terapii. Nanomateriály se mohou uplatnit i v metodách antimikrobiálních úprav. Existují i některé nové materiály, jako uhlíkové tečky, které se objevily před pár lety a mají nové vlastnosti z hlediska biodistribuce v organismu,“ uvedl Zbořil.

Perspektivní jsou uhlíkové tečky

Za jednu z nejprogresivnějších částí nanomedicíny považuje oblast, která se již označuje jako teranostika. V ní se mohou oba přístupy kombinovat. „Diagnostické a terapeutické postupy mohou mnohdy fungovat na bázi jednoho materiálu, který funguje jako diagnostická látka a současně třeba nese léčivo,“ vysvětlil Zbořil.

Z hlediska perspektivy považuje za nejslibnější metody, kdy odborníci například s pomocí magnetické povrchově zesílené Ramanovy spektroskopie detekují v tělních tekutinách některé biosubstance v úžasně nízkých koncentracích. Olomoučtí vědci například přišli s novou metodou zjištění dopaminu v mozkomíšním moku, což může být důležité například pro včasnou diagnostiku Parkinsonovy choroby.

„Druhou oblastí, kde vidím obrovský prostor, jsou uhlíkové kvantové tečky. Jsou úžasně biokompatibilní a buňky je doslova milují. Snadno se dostávají z těla ven a mají velmi vysokou selektivitu k nádorové tkáni. Jsou velmi malé a využitelné pro transport léčiv a dokonce i k léčbě nádorových onemocnění cestou fotodynamické terapie, kdy je můžeme ozářit vhodným světlem a následně zabíjet buňky prostřednictvím radikálů kyslíku,“ naznačil další směry bádání Zbořil.

Věda v podání mladých vědců?

Společným jmenovatelem letošního cyklu Současná chemie bylo stejně jako před rokem sepětí chemie a lékařství. Jakýmsi podtitulem byla Chemie a rakovina. S přednáškami vystoupili Miroslav Strnad z Laboratoře růstových regulátorů, Viktor Brabec z Biofyzikálního ústavu Akademie věd ČR a Tomáš Entrych z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR.

Iniciátor celého cyklu Pavel Hobza z katedry fyzikální chemie už nyní přemýšlí o příštím ročníku. „Přemýšlím o změně formátu. V uplynulých ročnících jsem zval klasiky vědy. Nyní možná nastal čas, abych studentům ukázal, že jsou i mladí vědci a vědkyně zhruba do třiceti let. Kteří dělají krásnou vědu,“ uvedl Hobza. Spektrum prezentovaných oborů by se podle něj mohlo rozšířit. Do cyklu se letos přihlásilo zhruba 200 studentů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.