Cyklus Současná chemie zahájí přednáška Miroslava Strnada

Ilustrační foto: Tereza Darmovzalová
pondělí 17. února 2014, 07:59 - Text: Velena Mazochová

Využití chemie v oblasti protinádorové léčby je společným tématem série přednášek předních českých odborníků, které pod názvem Současná chemie začíná ve středu 19. února. Devátý cyklus opět povede nositel národní ceny Česká hlava profesor Pavel Hobza.

Téma letošního ročníku navazuje na loňskou sérii zaměřenou na obdobné sepětí chemie a medicíny. „O mimořádné úspěšnosti svědčila velká účast – přes tři sta studentů. Proto jsem se rozhodl pokračovat v tomto tématu i letos,“ uvedl Hobza.

Zahajovací přednáška cyklu Chemie v lékařství II je připravena na středu v 15:00 v aule přírodovědecké fakulty a bude věnována možnostem nové protinádorové léčby při využití inhibitorů cyklin-dependentních kináz. Přednese ji Miroslav Strnad, vedoucí Laboratoře růstových regulátorů, která je společným pracovištěm přírodovědecké fakulty a Ústavu experimentální botaniky Akademie věd. Pracoviště se orientuje na studium malých molekul, které regulují buněčné dělení, proliferaci a růst rostlinných a živočišných buněk.

O vývoji protinádorových léčiv v souvislosti se studiem metylace DNA bude hovořit vedoucí oddělení biofyziky a farmakologie Biofyzikálního ústavu Akademie věd Viktor Brabec. Přednáška na téma Od interakce s DNA k chemoterapii rakoviny se uskuteční 5. března.

Vedoucí oddělení biolékařských polymerů Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd Karel Ulbrich se zaměřuje na oblast makromolekulární chemie a biomedicínských polymerů. Držitel prestižního ocenění České hlavy „Invence“ za rok 2005 bude 23. dubna přednášet na téma Polymerní léky proti rakovině.

Závěrečné vystoupení ředitele Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radka Zbořila přiblíží využití nanočástic v lékařství. Téma Nano-medicína: Mega-výzva v lékařské diagnostice i terapii zazní 30. dubna.

Kurz současné chemie byl zahájen v roce 2006 a od té doby se v jeho rámci vystřídala řada významných domácích i zahraničních vědců. Studenti i další zájemci o současnou chemii se mohli například setkat s Josefem Michlem, Václavem Pačesem, Rudolfem Zahradníkem nebo Jiřím Grygarem.

Videozáznamy jednotlivých přednášek letošního cyklu pořídí stejně jako v předchozích letech pracovníci audiovizuálních služeb. Starší nahrávky jsou dostupné na stránkách katedry fyzikální chemie, která cyklus připravuje.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.