Cyklus Současná chemie zahájí biochemik Paleček

Profesor Emil Paleček při převzetí České hlavy.
Foto: Česká hlava
pondělí 23. února 2015, 10:36 - Text: Martina Šaradínová

Letošní desátý ročník cyklu Současná chemie na přírodovědecké fakultě zahájí ve středu Emil Paleček z Biofyzikálního ústavu Akademie věd v Brně. Objevitel elektrochemie nukleových kyselin vystoupí s přednáškou nazvanou Elektrochemická analýza biomakromolekul. Jubilejní ročník patří nositelům České hlavy, nejprestižnějšího českého ocenění za vědu. 

Profesor Paleček získal ocenění loni za celoživotní dílo a výzkum v oboru elektrochemie nukleových kyselin. „Svými pracemi položil základ pro obor elektrochemie nukleových kyselin. Tento obor patří v současnosti ke slibně se rozvíjející vědecké oblasti základního výzkumu a nabízí praktické využití v medicíně a dalších oborech,“ uvedl nositel národní ceny Česká hlava za rok 2008 Pavel Hobza z katedry fyzikální chemie přírodovědecké fakulty Pavel Hobza, který cyklus vede.

Během čtyř přednášek se do 22. dubna v aule přírodovědecké fakulty představí (nebo budou představeni) nositelé ceny za chemii či lékařství. O úspěšném výzkumu antivirálních léků vynikajícím organickým chemikem Antonínem Holým se budou moci zájemci dozvědět 11. března na přednášce Zdenka Havlase, který byl Holého blízký spolupracovník. V polovině dubna čeká studenty i další účastníky setkání se zakladatelem české onkologie a nositelem národní ceny Česká hlava v roce 2009 Josefem Kouteckým. Cyklus uzavře přednáška profesora Hobzy zasvěcená světu nekovalentních interakcí.

„Při přípravě desátého ročníku jsem si řekl, že nachystám něco mimořádného a pozvu laureáty České hlavy. Studenti si poslechnou, jak vědci k významným úspěchům dospěli. Hodně často to bývají vedlejší produkty jiných zkoumání. Věřím, že přednášející toto dobrodružství poznání zdůrazní,“ doplnil Hobza.

Pozvání od nejcitovanějšího českého vědce do cyklu Současná chemie přijalo v uplynulých devíti letech zhruba 60 vědeckých osobností. Přednášky se konají v aule přírodovědecké fakulty a kromě přírodovědců jsou na ně zváni i ostatní akademici a veřejnost. Začátek je vždy v 15:00.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.