Chemik světové extratřídy Josef Michl přednášel studentům

Profesor Michl přednášel plné aule anglicky.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 10. října 2013, 14:16 - Text: Martina Šaradínová

Světově uznávaný chemik českého původu, profesor coloradské univerzity a prezident Mezinárodní akademie kvantově molekulárních věd Josef Michl, zahájil dnes na přírodovědecké fakultě cyklus přednášek Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Honorary Lecture Series. Před tím převzal od rektora Miroslava Mašláně pamětní medaili Univerzity Palackého.

Vědec a editor prestižního odborného časopisu Americké chemické společnosti Chemical Reviews vystoupil s přednáškou na téma Alkylace povrchů zlata. „Jedná se o přivazování organických molekul na povrch zlata, což má použití v nanoelektronice a jinde. My to s kolegy v Praze děláme způsobem, na který jsme přišli náhodou, a nyní se ho snažíme podrobněji probrat a porozumět mu, aby se to dalo používat obecně,“ uvedl Michl.

Návštěva odborníka v teoretické chemii, fotochemii či chemii boru, fluoru a křemíku souvisí s nedávným otevřením budovy Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM). „Návštěva centra na mě udělala dojem, mají to tam skutečně hezky zařízené. Hovořili jsme i o konkrétní spolupráci, mohlo by jít například o využití jejich nového elektronového mikroskopu, případně o měření Mössbauerovými spektrometry,“ naznačil možnosti Michl.

Profesora Michla, který střídavě působí v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR v Praze a na univerzitě v coloradském Boulderu, představil ředitel RCPTM Radek Zbořil. „Je to jeden z nejvýznamnějších chemiků současnosti a jsem moc rád, že cyklus čestných přednášek zahajuje,“ řekl Zbořil. Přednášky se uskuteční dvakrát až třikrát za semestr a představí se na nich nejvýznamnější osobnosti z oblasti chemického, nanotechnologického a optického výzkumu,“ uvedl Zbořil.

Josef Michl (*1939) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Kandidátem věd se stal v roce 1965, brzy poté vyrazil na dvouroční stáž do Texasu. Invaze sovětských vojsk v roce 1968 ho zastihla v Norsku, do Československa se nevrátil. Zabývá se fyzikální organickou chemií – molekulárními stavebnicemi, fotochemií, chemií boru, fluoru a křemíku, teoretickou chemií a nanochemií. Je členem americké Národní akademie věd a držitel řady významných světových ocenění. Je autorem či spoluautorem více než 600 publikací, které mají přes 22 tisíc citací.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.