Chemik Pavel Hobza je opět mezi nejcitovanějšími vědci světa

Profesor Pavel Hobza patří k nejcitovanějším světovým vědcům.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 21. ledna 2016, 13:00 - Text: Martina Šaradínová

Chemik Pavel Hobza, který vedle Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR působí také na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého a v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), potvrdil svoji pevnou pozici mezi světovou vědeckou elitou. Již podruhé se v oboru chemie dostal mezi jedno procento nejcitovanějších vědců světa. Česko má v prestižním seznamu společnosti Thomson Reuters za rok 2015 čtyři zástupce. 

Výběr Highly Cited Researchers 2015 obsahuje přes 3100 jmen nejvlivnějších vědců z oblasti přírodních a společenských věd, jež jsou rozdělena do 21 vědních oborů včetně chemie či biologie-biochemie. Seznam vzniká na základě analýzy údajů o citacích v databázích Web of Science a InCites. Profesor Hobza v něm figuruje již druhým rokem. 

„Vnímám to jako potvrzení skutečnosti, že projekty, které řešíme, jsou stále velmi aktuální. Velký citační ohlas svědčí o tom, že naše řešení jsou správná a ukazují směr, kterým by se tento vědní obor měl v budoucnu ubírat. Mám skvělé spolupracovníky a díky bohu stále i svěží nápady. A k tomu také trochu štěstí,“ uvedl Hobza, jenž je světovou kapacitou v oblasti výpočetní a teoretické chemie. V současné době se věnuje zejména počítačovému navrhování nových léků. „Začínáme ale velký projekt, který by se dal nazvat Nekovalentní funkcionalizace grafenových a jiných povrchů. Z toho projektu mám velkou radost a hodně si od něho slibujeme,“ doplnil Hobza.

Proslulost si získal především díky objevu nepravé vodíkové vazby, jímž vzbudil obrovský rozruch ve vědecké obci. Do té doby se totiž předpokládalo, že v oblasti vodíkových vazeb není možné dojít k novým poznatkům. Jeho teorii brzy potvrdily i laboratorní experimenty. K jeho dalším významným vědeckým počinům patří také objasnění role patrových interakcí v DNA a proteinech a také vysvětlení úlohy disperzní energie v biomakromolekulách.

V seznamu figurují také Petr Pyšek (obor ochrana životního prostředí/ekologie) z Botanického ústavu AV ČR. Mezi nejcitovanější vědce světa byl zařazen i Vojtěch Jarošík z téhož pracoviště, který před dvěma lety zemřel. České zástupce doplňuje kardiolog Petr Widimský z Univerzity Karlovy (obor klinická medicína). Například sousední Rakousko má v seznamu 20 zástupců, Německo dokonce 181. Polsko reprezentují čtyři vědci, Slovensko či Maďarsko nemá žádného zástupce.

Zařazení do elitní společnosti nejcitovanějších vědců si badatelé vysloužili díky velkému množství odborných prací i jejich ohlasu ve vědeckém světě. U Hobzy Web of Science uvádí 526 článků, které se dočkaly více než 30 tisíc citací. Jeho H-index dosahuje 92. Je rovněž laureátem nejvýznamnějšího tuzemského ocenění za vědu Česká hlava a členem České učené společnosti.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.