Chemik Jiří Pospíšil dostane prestižní Cenu Alfreda Badera

Jiří Pospíšil v laboratoři.
Foto: Martina Šaradínová
středa 15. října 2014, 08:14 - Text: Martina Šaradínová

Cena Alfreda Badera za organickou chemii letos putuje do Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Obdrží ji Jiří Pospíšil za pokroky při vývoji nových syntetických postupů a jejich aplikace na přípravu přírodních látek. Jedná se o nejprestižnější ocenění pro mladé chemiky do 35 let.

„Beru to jako splnění snu, který jsem považoval za nedosažitelný. Když jsem jako čerstvý absolvent sledoval držitele této ceny, považoval jsem je za nedostižné vzory a říkal si, že to se mi nemůže nikdy povést. Takže je zvláštní ji nyní získat,“ svěřil se Pospíšil.

Cenu si vysloužil za syntézu derivátů

Cenu Pospíšil obdrží za svou dosavadní vědeckou práci podloženou řadou publikací v impaktovaných časopisech. Badatelský zájem upírá především na vývoj nových syntetických metod, které lze využít při přípravě biologicky aktivních přírodních látek a jejich derivátů.

RNDr. Jiří Pospíšil, PhD.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity. Působil na řadě zahraničních univerzit a výzkumných pracovišť v Belgii, Francii, USA či Německu, kde získal i několik ocenění. Jeho h-index je 10. Motivací pro jeho působení v olomouckém vědeckém centru byla především možnost spolupráce s profesorem Miroslavem Strnadem.

Přírodní látky jsou ve většině případů biologicky aktivní, ale to ještě neznamená, že jejich aktivita bude lidem k užitku a že vědci jsou schopni přeměnit tuto látku například na léčivo.

„Účelem našich metod je učinit tyto látky snadno dostupné a umožnit syntézu jejich derivátů, které by si ponechaly původní biologické vlastnosti, ale zároveň bychom odstranili nežádoucí vedlejší dopady na lidský organismus,“ vysvětlil Pospíšil. Ocenění od České společnosti chemické převezme na počátku listopadu na konferenci Liblice 2014.

Mecenáš s českými kořeny

Cena nese jméno organického chemika Alfreda Badera, který je zakladatelem firmy Aldrich. Odborníci ji znají jako největšího výrobce a dodavatele speciálních chemikálií pro výzkumné účely. Bader se narodil v roce 1924 ve Vídni v rodině české židovské šlechtičny a maďarského důstojníka, ve 14 letech byl poslán do Anglie, aby unikl nacistické perzekuci. Cenu pro mladé české chemiky založil v roce 1994, od roku 2002 je udělována i za bioorganickou chemii. Mladé chemické talenty Bader podporuje také stipendii na pěti nejprestižnějších světových univerzitách při studiu organické a bioorganické chemie.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.