Chemik Hutyra rozpohyboval pět tisíc olomouckých snímků

Jakub Hutyra – chemik, fotograf, animátor.
Foto: Pavel Konečný
sobota 7. září 2013, 11:08 - Text: Pavel Konečný

Každých pět sekund udělala zrcadlovka Jakuba Hutyry „cvak“. Vzal stativ, posunul ji kousek dál a exponoval znovu. A tak pořád, celý červenec. Z fotografií pak animoval efektní časosběrné video Olomouc In Motion.

Pětadvacetiletý anorganický chemik Jakub Hutyra míří do pátého ročníku a v červenci kromě sepisování diplomové práce také hodně fotil. Výsledné dvou a půlminutové video má na YouTube přes sedm tisíc zhlédnutí.

„Z videa, které dělá čtyřiadvacet snímků za sekundu, nepotřebuji přece všechny. Já fotím každých pět sekund jednu fotku. Normální video má za pět sekund přes stovku snímků, já dva,“ vysvětlil student přírodovědecké fakulty, proč zvolil jinou techniku. „Navíc z osmnáctimegapixelové fotky, můžu udělat full HD výřez a projet celý záběr fotografie,“ dodal.

Ve škole se Hutyra věnuje komplexním sloučeninám zlata s potenciální biologickou aktivitou. Tedy sloučeninám, které by mohly lidem pomoci při zánětech kloubů nebo artritidě. Stejnému tématu se chce věnovat i v doktorském studiu. Jeho koníčkem je ale fotografie. Propagační video města Olomouce vytvořil jen proto, aby rozšířil své portfolio.

„Zkoušel jsem si to napřed krátce doma, vylezl jsem si na kopec, postavil aparaturu a fotil Radhošť,“ popsal začátky Hutyra. V Olomouci pak strávil venku se stativem asi tři sta hodin. Ještě více času mu zabrala počítačová animace. „Na dvacet minut focení připadly tak čtyři hodiny u počítače,“ přiznal. Například záběr na Dolním náměstí dělal tak, že postupně celé náměstí prošel. Na exponování má ale automat. „Je to taková krabička, která se zapojí k foťáku a jen se nastaví interval,“ popisuje Hutyra. Dodržet interval je podle něj důležité především když jsou v záběru mraky, aby najednou „neposkočily“.

Koncepce má připomínat propagační video pro turisty, i když jej takto nepoužil. V Olomouci bydlí pátým rokem. „Po těch letech se do města nejde nezamilovat,“ odpověděl. Jednu zkušenost ale udělal navíc. Zatímco při focení portrétů si se svými modely dohodne místo a čas, u červánků a západu slunce to nejde.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.