Chemie a hlavolamy na náměstí táhnou

Zájemci si mohli zasadit krystal soli do chemikovy zahrádky.
Fotogalerie: Martin Višňa
pondělí 9. prosince 2013, 15:07 - Text: Martin Višňa

Nejen stánky s punčem budí na olomouckých vánočních trzích zvýšenou pozornost, desítky lidí denně zamíří také k prezentaci Pevnosti poznání. Hlavolamy a možnost výroby vlastní připínací placky během včerejšího odpoledne navíc doplnily chemické pokusy.

„Máme tři misky, v první je metanol s kyselinou trihydrogenboritou, která se používá do očních kapek, ta zbarví plamen do zelena. Uprostřed je metanol s chloridem sodným, tedy normální kuchyňskou solí, plamen je žlutý, a tady metanol a hydroxid lithný, ten zbarvuje plameny do červena,“ komentoval přihlížejícím pokus nazvaný Pekelné plameny Jakub Přichystal z centra popularizace přírodovědecké fakulty.

Zatímco ohnivý semafor zažínal sám, zasadit krystalek soli do vodního skla nebo roztančit sodou rozinky v octu už si mohli vyzkoušet návštěvníci. Jedním z nich byl malý Adam, který si chtěl vyzkoušet všechno. Zahrádku krystalků, rozinky i hlavolamy. „Budu chemik,“ tvrdil přesvědčivě. „Ale myslím si, že nedělají jen takovou zábavu,“ dodal vzápětí. Za šikovnost si domů odnesl puzzle s motivem kapky vody. „Skládá pořád něco, lego a další stavebnice, takže toto pro něj bude jistě hračka,“ doplnil jeho otec.

Stálými lákadly stánku Pevnosti poznání jsou trojrozměrné piškvorky a dřevěný ježek v kleci a také řada dalších, menších hlavolamů. Ježek ovšem vede. Někdo ho dokáže vytáhnout během několika sekund, jiný s ním válčí dlouhé minuty. „To prostě nejde, pojď to zkusit ty, tati,“ vzdala včera boj šestiletá Tereza. Táta ovšem výzvu nepřijal a s dcerou se vydali dále do tržiště.

Zájemci si na stánku také mohou vyrobit připínací placku, na kterou si mohou namalovat vlastní motiv, nebo si zakoupit mikinu s logem přírodovědecké fakulty či stylovou kádinku na pití. Stánek v ústí Dolního náměstí do Horního je otevřen denně až do 23. prosince, ve všední dny od 12 do 20 hodin, o víkendu od 9 do 20 hodin.

„Chemické pokusy chystáme opět na víkendová odpoledne, přibydou i faraonovi hadi a možná i modrá baňka,“ dodala Martina Vysloužilová z týmu Pevnosti poznání.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.