Ceny pro mladé geografy putují do severních a jižních Čech

Úspěšní účastníci soutěže (zleva): Miroslav Duda, Lucie Soukupová a Lenka Zahrádková.
Foto: Velena Mazochová
sobota 28. září 2013, 12:47 - Text: Velena Mazochová

V celostátním kole soutěže studentských prací v oboru geografie zvítězili Miroslav Duda z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a absolventka Jihočeské univerzity Lucie Soukupová. Ocenění převzali v průběhu zahájení konference Nové metody výuky v geografii, které proběhlo v aule přírodovědecké fakulty.

Hodnotící komise posuzovala celkem 53 prací z devíti českých univerzit. „Zastoupeny byly všechny vysoké školy, na kterých se geografie vyučuje nebo kde se mohou vyskytnout práce s geografickou tematikou,“ uvedla proděkanka Irena Smolová, která soutěž koordinovala. Z olomoucké přírodovědecké fakulty se do soutěže přihlásilo sedm studentů.

Výukový program a výhledy z horských vrcholů

Vítězka magisterské sekce Lucie Soukupová zaujala diplomovou prací zaměřenou na vytvoření interaktivního česko-anglického výukového programu k regionální geografii států USA. „Zvolila jsem praktické téma, které lze využít ve výuce na základní škole a skloubila jsem v něm svou studijní aprobaci zeměpis–angličtina,“ uvedla Soukupová. Vlastní program už využívá ve své současné pedagogické praxi. „Teď jej budu používat o to víc, když jej mám takto posvěcený,“ dodala s úsměvem Soukupová.

První místo v sekci bakalářských prací vynesla Miroslavu Dudovi práce, ve které se věnoval výhledovým místům Českého středohoří. Porovnání současných turistických map spojil s prací v terénu a pokusil se o jejich aktualizaci. „Tyto nádherné kopce mám za okny a také jsem nechtěl pouze sedět u počítače,“ vysvětlil výběr tématu Duda. „Zároveň jsem vytvořil prostorový model terénu části Českého středohoří a vlastní návrh mapových znaků,“ doplnil Duda, který v letošním akademickém roce pokračuje v navazujícím magisterském studiu na domovské fakultě v Ústí nad Labem.

Zvláštní ocenění za přínos pro vzdělávání v rozvojových zemích se hodnotící komise rozhodla udělit studentce Masarykovy univerzity Lence Zahrádkové, která se soustředila na problematiku vzdělávání v oblasti Indie, na němž se sama v rámci svého pobytu podílela.

Mimořádné stipendium pro vítěze, diplomy a batohy pro všechny

„Soutěžní práce byly tematicky velmi pestré a s jejich úrovní jsme byli velmi spokojeni. Zvláště při ústních prezentacích bylo zřejmé množství vložené práce,“ zhodnotila kvalitu soutěže předsedkyně komise magisterské sekce Hana Svatoňová z Masarykovy univerzity. Podle Aleše Létala z olomoucké přírodovědecké fakulty, který předsedal bakalářské sekci, komisi zajímaly především inovační aspekty, tvůrčí přínos a využití geografických metod.

První tři místa v každé sekci byla oceněna diplomy a mimořádným stipendiem ve výši tři, dva a jeden tisíc korun. S diplomy „za účast“ odcházeli i ostatní soutěžící, všichni zároveň obdrželi praktické batohy a drobné věcné ceny.

Páteční vyhlášení výsledků devátého ročníku Studentské soutěže o nejlepší práci v geografii a zároveň třetího ročníku Soutěže o cenu Stanislava Řeháka proběhlo v úvodu konference Nové výzvy pro geografii. Setkání odborníků, kteří se věnují vzdělávání budoucích geografů, dnes pokračovalo formou workshopů shrnujících výsledky a zkušenosti z ukončeného projektu Geoinovace.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.