Cena Quarry Life Award 2014 pro tým přírodovědecké fakulty

Popiska: Vítězný tým kategorie Biodiversity Enhancement: Jan Ševčík, Ondřej Machač a Filip Trnka (zleva).
Foto: HeidelbergCement ČR
sobota 13. prosince 2014, 08:40 - Text: Velena Mazochová

Mimořádného úspěchu dosáhl tým přírodovědecké fakulty v letošní soutěži Quarry Life Award 2014 vyhlášené na podporu biodiverzity v těžebních prostorech. Mezi téměř stovkou projektů z 22 zemí světa získal jednu z cen olomoucký výzkum biodiverzity Tovačovských jezer. 

Tým doktorandů a absolventů oborů Botanika a Ochrana a tvorba životního prostředí zvítězil v kategorii Biodiversity Enhancement, v níž se prosadil množstvím získaných biologických dat i důkladností a systematičností průzkumů. Porota rovněž ocenila proveditelnost navrhovaných opatření, kterými by se měla řídit obnova Tovačovských jezer.

Přitažlivé holé plochy

„Náš projekt se skládal z terénního výzkumu stanovištních preferencí vybraných skupin organismů a z inventarizačních průzkumů cévnatých rostlin, brouků, pavouků, vážek, obojživelníků a plazů. Na základě získaných dat jsme pro podpoření biodiverzity na zkoumané lokalitě navrhli managementové zásahy i doporučení pro budoucí těžbu a rekultivace,“ objasnil vedoucí týmu a současný doktorand katedry botaniky Jan Ševčík. 

Na oceněné práci se jako entomolog podílel také doktorand katedry ekologie a životního prostředí Filip Trnka. Zkoumal, které biotopy jsou pro vzácné nebo ohrožené brouky nejcennější.  „Zjistili jsme, že pro všechny skupiny - brouky, pavouky nebo  rostliny - byly nejzajímavější holé plochy po těžbě, které ještě nestihly podlehnout sukcesi a nebyly zarostlé vegetací,“ popsal Trnka, který spolupracoval také na vytvoření projektového manuskriptu. Projekt je podle něj zároveň přínosem pro praktické využití také v jiných štěrkopískovnách v Evropě. 

V pětičlenném řešitelském týmu pracovali také další doktorand ekologie Ondřej Machač, absolvent přírodovědecké fakulty a nynější pracovník Agentury ochrany přírody a krajiny Vladislav Holec a docent katedry botaniky Bohumil Trávníček. Úspěch projektu jim podle Ševčíka v budoucnu umožní na případných rekultivacích spolupracovat. „Budeme tak moci snáze prosazovat rekultivace více blízké přírodě - tak, aby byla zachována biologická cennost Tovačovských jezer,“ zdůraznil Ševčík. 

Uspěli i Kalous a Skoupá 

Mezinárodní soutěž Quarry Life Award na podporu biodiverzity v těžebních prostorách se konala druhým rokem. Je určena především studentům a vědeckým pracovníkům, kteří prostřednictvím soutěžních projektů navrhují možné způsoby ochrany a posílení unikátní biologické hodnoty těžebních prostor. Do letošního mezinárodního kola bylo ze čtyř stovek přihlášených prací vybráno 95 projektů, které se utkaly v pěti kategoriích. Jejich vítězové obdrželi kromě diplomu finanční odměnu ve výši deset tisíc eur. Hlavní cenu spojenou s částkou třicet tisíc eur získala komplexní analýza fauny obojživelníků ve vápencovém lomu v polském Górażdże. Slavnostní předání cen se uskutečnilo 9. prosince v Praze. 

Do mezinárodního kola postoupily týmy na základě výsledků národních soutěží, které proběhly ve 22 zemích na čtyřech kontinentech. Tým Jana Ševčíka postoupil z druhého místa spojeného s odměnou tři tisíce eur. V republikovém kole uspěli také doktorand oboru Botanika Roman Kalous a studentka pátého ročníku ochrany a tvorby životního prostředí Gabriela Skoupá, kteří za projekt Návrh rekultivace pískovny Tasovice obdrželi Cenu generálního ředitele skupiny HeidelbergCement ČR a odměnu 20 0tisíc korun.

Více informací o soutěži ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.