Britský chemik Sadler představil svůj výzkum s lehkostí a šarmem

Profesor Peter Sadler.
Foto: Viktor Čáp
čtvrtek 29. října 2015, 16:10 - Text: Martina Šaradínová

V roli nejen vynikajícího vědce, ale i výborného řečníka se dnes v aule přírodovědecké fakulty představil Peter Sadler z University of Warwick ve Velké Británii. Významný chemik byl dalším hostem v tuzemsku ojedinělého přednáškového cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series, jehož smyslem je představit na české půdě nejslavnější a nejúspěšnější světové vědce z chemického a materiálového výzkumu.

„Profesor Sadler je jeden z nejvýznamnějších představitelů bioanorganické chemie. Publikoval přes 500 prací v prestižních časopisech chemického i medicínského výzkumu, které získaly více než 21 tisíc citací. Jeho vědeckou práci lze v mnoha ohledech považovat za převratnou,“ představil hosta ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Radek Zbořil, který přednáškový cyklus zaštiťuje.

Během přednášky nazvané Protinádorové látky na bázi přechodných kovů s novým mechanismem účinku Sadler přiblížil svůj výzkum z posledních zhruba 15 let. Nejprve se zabýval komplexy platiny, následně hovořil o chemii a bioanorganické chemii neplatinových komplexních sloučenin s protinádorovým účinkem. Ve stručnosti objasnil, jak fungují jím vyvinuté komplexy ruthenia, osmia nebo iridia.

„Polovina pacientů s nádorovým onemocněním v současné době užívá léky na bázi platiny. S touto léčbou je ale spojen problém rezistence, a proto je potřeba hledat léčiva na jiné bází. Proto jsme vyzkoušeli jiné přechodné kovy jako osmium a iridium a látky tvořili tak, aby byly schopné překonávat rezistenci nádorových buněk vůči léčivům na bázi platiny,“ uvedl Sadler. Zdůraznil, že cesta z laboratoře ke klinickému využití látek je ale velmi dlouhá, náročná a nákladná. Potvrdil, že na ní spolupracuje i s vědci z České republiky i Olomouce.

Členem výzkumné skupiny v Coventry se přechodně stal Pavel Štarha z RCPTM, který tam byl na půlroční stáži. Dnešní přednáška ho nadchla. „Profesor Sadler potvrdil, že je velmi dobrý řečník. Je vždy plný entuziasmu, dokáže strhnout obecenstvo a zajímavě mluvit i o poměrně složitých chemických a farmakologických věcech,“ řekl Štarha.

Přednáškový cyklus pojmenovaný po zakladateli české kvantové chemie a bývalém předsedovi Akademie věd ČR Rudolfu Zahradníkovi již uvítala i další významné světové chemiky. V Olomouci již vystoupili také Andrey Rogach působící v Hongkongu, Mark Ratner z Northwestern University, Wolfgang Lindner z Vídně, Mario Ruben z Karlsruhe, Patrik Schmuki z univerzity v Erlangenu či Adi Eisenberg z McGill University v Montrealu. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.