Britský chemik Sadler nastíní nové možnosti pro léčbu rakoviny

Vědecká skupina profesora Sadlera (druhý zleva).
Foto: University of Warwick
pátek 23. října 2015, 13:00 - Text: Martina Šaradínová

Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) uvítá dalšího hosta ze světové vědecké extratřídy. V rámci přednáškového cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series vystoupí ve čtvrtek 29. října na přírodovědecké fakultě významný chemik Peter Sadler z University of Warwick ve Velké Británii. Objevem komplexních sloučenin s protinádorovým účinkem, které se odvozují od neplatinových přechodných kovů a mají specifický mechanismus účinku, otevřel zcela nový směr v bioanorganické chemii i medicínském výzkumu. 

„Cílem přednáškového cyklu je představovat významné osobnosti světové vědy a tuto podmínku profesor Sadler splňuje beze zbytku. Jedná se o jednoho z nejvýznamnějších představitelů bioanorganické chemie. Ve svém výzkumu se zaměřuje na organokovové sloučeniny, které mají unikátní mechanismus působení a mohou být oproti standardně používaným komplexům platiny účinnější proti široké škále nádorů a s menšími vedlejšími účinky. Prostor pro spolupráci se skupinou profesora Sadlera vidím i v možnostech cíleného transportu léčiv pomocí polymerních micel nebo nanomateriálů,“ uvedl ředitel RCPTM Radek Zbořil.

Přednáška profesora Sadlera nazvaná Protinádorové látky na bázi přechodných kovů s novým mechanismem účinku se uskuteční v aule přírodovědecké fakulty od 12:15. Tomuto tématu se vědecká skupina profesora Sadlera věnuje už řadu let. Jejím členem se díky půlroční vědecko-výzkumné stáži přechodně stal i Pavel Štarha z RCPTM.

„Během posledních deseti let v laboratoři University of Warwick v Coventry rozpracovali téma protinádorových látek na bázi neplatinových přechodných kovů, jako je ruthenium, osmium nebo iridium. Ačkoliv podobné protinádorové komplexy byly známy i dříve, lze výzkum profesora Sadlera považovat v mnoha ohledech za převratný. Připravil totiž látky, které působí na nádorové buňky jiným mechanismem účinku než konvenční protinádorové léky na bázi platiny,“ uvedl Štarha. Doplnil, že některé ze Sadlerem vyvinutých komplexů ruthenia a osmia již stojí na prahu klinického testování.

Peter Sadler absolvoval bakalářské, magisterské i doktorské studium na oxfordské univerzitě. Později se věnoval medicínskému výzkumu na univerzitě v Cambridge. Jako lektor působil na univerzitách v Londýně a Edinburghu či v Berkeley v Kalifornii. Publikoval přes 500 prací v prestižních časopisech chemického i medicínského výzkumu, které získaly více než 20 tisíc citací (H-index 78).

V tuzemsku ojedinělý cyklus loni v březnu slavnostně zahájil přednáškou Slovo o chemii zakladatel české kvantové chemie a bývalý předseda Akademie věd ČR Rudolf Zahradník. Výklad svého učitele sledovaly ve zcela zaplněné aule i další dvě osobnosti světové vědy – profesor coloradské univerzity Josef Michl a nositel národní ceny Česká hlava Pavel Hobza. V Olomouci již vystoupili také Andrey Rogach působící v Hongkongu, Mark Ratner z Northwestern University, Wolfgang Lindner z Vídně, Mario Ruben z Karlsruhe nebo Patrik Schmuki z univerzity v Erlangenu. Zatím posledním hostem byl letos v březnu odborník v oblasti fyzikální chemie polymerů Adi Eisenberg z McGill University v Montrealu. Všichni patří k nejvýznamnějším představitelům současné světové chemie.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.