Biologové přivezli z Amazonie největšího brouka světa

Největší brouk světa titán obrovský v Olomouci.
Foto: archiv TK
středa 10. února 2016, 07:12 - Text: Martina Šaradínová

Největšího brouka světa, titána obrovského (Titanus giganteus), mohou v těchto dnech pozorovat studenti a další zájemci na katedře ekologie a životního prostředí přírodovědecké fakulty. Odborníci ho přivezli živého z deštného pralesa ve Francouzské Guyaně a jeho pozorováním se budou snažit zaplnit mezery ve znalostech o tomto unikátním druhu. Ačkoliv je titán sběratelsky i odborně velmi atraktivní, vědci o něm příliš informací paradoxně nemají.

„Vidět u nás živého brouka tohoto kalibru je naprosto výjimečné. Dokonce i sbírkového jedince v našich muzeích v podstatě nenajdeme. Do České republiky přivezl poprvé (a doposud naposled) živého titána amatérský sběratel před více než patnácti lety. Náš exponát týden studovali kolegové Ostravské univerzity, nyní je tato možnost u nás v Olomouci,“ řekl jeden z členů expedice Tomáš Kuras.

Titán obrovský je považován za největšího brouka světa. Vyskytuje se pouze v Amazonii, kde je vázán na původní deštné pralesy. V posledních letech za ním mířilo několik expedic, většina se ale vrátila s nepořízenou. „My jsme měli obrovské štěstí. A to navzdory tomu, že letošní období dešťů v regionu nebylo příliš vydatné na srážky, což těmto broukům nesvědčí. Podle našich informací se v oblasti, kde jsme byli, letos podařilo chytit jen tři jedince. Brouk, kterého jsme přivezli, je navíc nadprůměrně velký jedinec,“ doplnil Kuras. 

Prozradil, že získat ho nebylo snadné. Odborníci museli použít silný zdroj světla a na lov vyrážet vždy až po půlnoci. Tmavě hnědý brouk s dlouhými tykadly je totiž aktivní jen pozdě v noci. Ke světlu přilétá neslyšně pouze na zhruba deset až 15 metrů a pak doslova spadne na zem. To je ten správný okamžik pro entomologa, který ho musí zpozorovat, na zemi najít a pohotově odchytit, než se opět ztratí v pralesní tmě. Světlem lze přilákat pouze samečky, samičky aktivně patrně vůbec nelétají. Olomoucko-ostravská výprava uspěla třetí noc, všechny zbývající pokusy během dalších tří týdnů pobytu v pralese již ovoce nepřinesly.

V současné době je titán (samec) o délce 15,2 centimetru a hmotnosti zhruba 35 gramů k vidění v insektáriu na katedře ekologie a životního prostředí v areálu přírodovědecké fakulty v Holici. Zdejší odborníci se snaží o druhu dozvědět co nejvíce. „Je až s podivem, že o tomto gigantovi se neví v podstatě nic. Nemáme informace o tom, jak dlouho žije, na jakou vzdálenost se může šířit, na čem, jak a kde se vyvíjejí larvy, jak létá a podobně. My ho nyní můžeme pozorovat a už dnes je zřejmé, že se v zajetí dožívá nejméně 20 dní. Víme, jakou má aktivitu během dne, tedy že se přes den zahrabává do lesní hrabanky a je aktivní výhradně v noci. Tyto a další informace mohou být v budoucnu významné třeba právě pro ochranu titána obrovského ve volné přírodě,“ prozradil Kuras.

Tajemství opřádalo brouka téměř půl druhého století. Švédský přírodovědec Carl Linné titána obrovského popsal již v roce 1771. Skutečného brouka ale nikdy neměl k dispozici a anekdotický popis druhu podal pouze podle dobového nákresu. Až do počátku 20. století titána odborná obec neviděla a z Linného popisu se stal mýtus. Senzaci vyvolal až náhodný nález titána v roce 1910. V žaludku ryby vylovené z kalných vod Rio Negra našel mrtvého brouka německý lovec orchidejí Wörner. Ani tento kus však příliš štěstí neměl, sežrali jej mravenci a do Evropy se dostalo jen jeho torzo (v Britském muzeu v Londýně je dodnes uložena typová krovka z Wörnerovy výpravy). Prvního živého brouka se entomologům podařilo chytit až v roce 1958. Od té doby se vzácně objevuje v muzejních či soukromých sbírkách. Největší zdokumentovaný titán obrovský měří 16,7 centimetru.

Chytit nebo alespoň spatřit živého největšího brouka, titána obrovského, je snem každého entomologa. Tento cíl se olomouckým a ostravským biologům podařilo splnit. V oblasti Amazonie, kde se biologové z Univerzity Palackého a Ostravské univerzity pohybovali, žijí ale také další bezobratlí obři, například největší motýli, ale rovněž vážky, švábi nebo pavouci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.