Biochemik Jiří Šponer přiblíží původ života na Zemi

Jiří Šponer
Zdroj: vesmir.cz
pondělí 7. března 2016, 12:40 - Text: Martina Šaradínová

Biochemik Jiří Šponer bude ve středu dalším hostem letošního přednáškového cyklu Současná chemie na přírodovědecké fakultě. Vědec z brněnského Biofyzikálního ústavu Akademie věd ČR vystoupí v 15:00 v aule s přednáškou nazvanou Přišel život z vesmíru?

„Na téma původu života jsem v souvislosti s tímto cyklem myslel velmi dlouho, protože je to téma velmi krásné a řeší se už velmi dlouho. Zdá se, že Jiří Šponer je vysvětlení, jak život na Zemi vznikl, nejblíž,“ uvedl Pavel Hobza, který cyklus jedenáctým rokem organizuje.

Jiří Šponer spolu se svojí manželkou Judit a dalšími kolegy vysvětlují původ života na Zemi. Podle jejich modelu vznikly první molekuly RNA, prazáklady života, z jednoduché sloučeniny - formamidu. Potřebná k tomu byla energie uvolněná při dopadech meteoritů před čtyřmi miliardami let.

„Hodnota naší práce tkví v tom, že jde o první kompletní scénář, jak to mohlo proběhnout. Scénář dokáže pokrýt nejen astronomické kontexty, ale i ty úplně nejmenší molekulární detaily,“ řekl zhruba před rokem České pozici profesor Šponer, který patří s 12 tisíci citací mezi nejcitovanější české vědce.

Cílem letošního ročníku je představit čtyři velké objevy české vědy posledního desetiletí. Slova se již v předchozích týdnech ujali astrofyzik a astronom Jiří Grygar a molekulární biologa Jiří Bártek. Cyklus 23. března uzavře rostlinný genetik Jaroslav Doležel. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.