Bílá šála pro přátele jako příslib budoucí spolupráce

Setkání v rektorově pracovně. Zleva: vedoucí katedry rozvojových studií Pavel Nováček, Dorji Thinley a rektor Jaroslav Miller.
Foto: Velena Mazochová
pondělí 6. října 2014, 13:25 - Text: Velena Mazochová

O možnostech bližší spolupráce dnes spolu hovořili rektor Jaroslav Miller a ředitel pro výzkum a zahraniční vztahy Royal University of Bhutan Dorji Thinley. Host katedry rozvojových studií dnes v Olomouci zahajuje třídenní cyklus přednášek aktuálním iniciativám bhútánského konceptu hrubého národního štěstí.

Královská univerzita v Bhútánu a Univerzita Palackého jsou si podle rektora podobné ve struktuře a vědeckém zaměření. Diskuse se proto týkala zejména možností výměny studentů, případné vědecké spolupráce a budování centra asijských studií.

„Bhútánská studia jsou ve světě obecně menšinovou záležitostí a zaměření na ně by pro nás bylo velmi osvěžující,“ uvedl Miller. Bhútán může podle něj nabídnout řadu následování hodných příkladů. „Koncept bhútánského národního štěstí je něco, co bychom měli diskutovat minimálně v teoretické rovině. Bhútánská kultura je navíc nádherná, starobylá a autentická, což se dnes o všech asijských kulturách už říct nedá,“ zdůraznil Miller.

Rozhovoru předcházelo předání bílé šály, kterou Dirji Thinley svého hostitele obdaroval. „Podle bhútánské tradice ji předáváme pokaždé, když potkáme přítele nebo významnou osobnost. Bílá v naší kultuře symbolizuje čistotu úmyslů a také štěstí,“ vysvětlil Thinley.

První přednášku zaměřenou na otázky globalizace a roli kultury ve vzdělání Dirji Thinley uvede dnes od 18:30 v aule přírodovědecké fakulty. O vzdělávací politice Bhútánu, zkušenostech udržitelného blahobytu a perspektivách spolupráce mezi olomouckou a bhútánskou univerzitou bude hovořit v úterý a ve středu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.