Běh s Klokanem prověří nejen tělesnou zdatnost

Repro: Žurnál UP
pátek 16. září 2016, 07:34 - Text: Martina Šaradínová

Sportovní vyžití, zábavu a poučení, ale i možnost přispět na dobrou věc nabídne jedenáctý ročník krosového závodu pro děti i dospělé Běh s Klokanem, který se uskuteční v sobotu 24. září v Olomouci-Hejčíně. Novinkou doprovodného programu bude naučná stezka o klokanech i finanční sbírka, která se stane základem pro sponzorování klokana ze svatokopecké zoo.

„Běh s Klokanem není jen běžecký závod, ale jedná se o společensko-sportovní akci, při níž si mohou děti i rodiče společně užít zábavu a sport. Zúčastnit se mohou amatéři i aktivní sportovci, pro něž je připraveno několik kategorií. Nejkratší trasa pro nejmenší děti měří šedesát metrů, nejdelší v délce 9,2 kilometru poběží muži,“ uvedl proděkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého a organizátor běhu Josef Molnár. Prezence závodníků bude již tradičně v hospodě U Travise, každoročně své síly u Mlýnského potoka poměří na 200 lidí. Hlásit se lze i předem ZDE. Ve zvláštní kategorii budou na tříkilometrové trase zápolit studenti a učitelé UP.

Živého klokana co by maskota se pořadatelům bohužel ani letos zajistit nepodařilo, novinkou ale bude naučná stezka o klokanech, kterou připraví odborníci z olomoucké zoo. Účastníci běhu rovněž budou moci přispět na sponzorování klokana rudého, na němž se budou podílet i hlavní pořadatelé běhu Josef Molnár a Libuše Machalická. Připraven je bohatý doprovodný program, zájemci se budou moci projet na koni či koloběžce, skákat v pytli a procvičit si mozkové závity řešením hlavolamů. Chybět nebude ani tombola a hudební vystoupení kapely 3+1.

První ročník běhu se uskutečnil v roce 2006 s cílem propagovat matematiku a pohyb. Tehdy se ho zúčastnily jen děti, které absolvovaly trojboj – matematické úkoly, běh a skákání v pytli. S rostoucím počtem závodníků se program upravil a do popředí zájmu se dostal běžecký závod, který je i součástí seriálu závodů Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje.

Běh s Klokanem navazuje na mezinárodní soutěž Matematický klokan. Ta je inspirována podobnou soutěží v Austrálii a od roku 1991 se postupně přes Evropu šíří do všech kontinentů. Dnes se této soutěže účastní šest milionů soutěžících v 60 zemích čtyř kontinentů, které se sdružují v asociaci Klokan bez hranic s koordinačním sídlem v Paříži. Pořadatelem Klokana v České republice je Jednota českých matematiků a fyziků ve spolupráci s Katedrou matematiky Pedagogické fakulty a Katedrou algebry a geometrie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.