Běh s Klokanem má letos desáté výročí

Ilustrační foto: archiv JM
neděle 20. září 2015, 14:43 - Text: Martina Šaradínová

Protáhnout si tělo a současně procvičit své mozkové závity mohou účastníci jubilejního desátého Běhu s Klokanem, který se uskuteční v sobotu 26. září. Společným jmenovatelem všech dosavadních ročníků je nejen propagace přírodních věd, a zvláště matematiky, ale i snaha podnítit veřejnost ke sportování.

„Závod je určen široké veřejnosti, obvykle se účastní jak amatéři, tak aktivní sportovci. Měřit své běžecké síly mohou v několika kategoriích, kromě toho budou připraveny hlavolamy, koloběžky a skákání v pytlích,“ uvedl proděkan přírodovědecké fakulty a organizátor běhu Josef Molnár.

Zázemí akci poskytne již tradičně hospoda U Travise v Olomouci – Řepčíně. Právě tam se od 8:00 uskuteční prezentace závodníků a odtud budou následně startovat děti a mládež. Naopak dříve narození soutěžící budou mít start o zhruba 150 metrů dále proti proudu Mlýnského potoka. Na soutěžící čeká několik tras od 100 metrů až po téměř deset kilometrů. Zvláštními kategoriemi budou studenti a zaměstnanci Univerzity Palackého, pro něž je určena tříkilometrová trasa.

Každoročně se závodu účastní zhruba 200 běžců. Chybět nebude tombola a o hudební doprovod se od poledne postará kapela 3+1. Závodníci se mohou hlásit předem ZDE nebo ZDE, a to do 23. září. Startovné činí u dětí 30 korun, dospělí zaplatí čtyřikrát více.

Běh s Klokanem navazuje na mezinárodní soutěž Matematický klokan. Ta je inspirována podobnou soutěží v Austrálii a od roku 1991 se postupně přes Evropu šíří do všech kontinentů. Dnes se této soutěže účastní šest milionů soutěžících v 60 zemích čtyř kontinentů, které se sdružují  asociaci Klokan bez hranic s koordinačním sídlem v Paříži. Pořadatelem Klokana v České republice je Jednota českých matematiků a fyziků ve spolupráci s Katedrou matematiky Pedagogické fakulty a Katedrou algebry a geometrie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.