Autor nejlepší doktorské práce: Marco Cerami

Marco Cerami (uprostřed vpravo) převzal cenu při slavnostním ceremoniálu v Miláně.
Foto: archiv MC
úterý 1. října 2013, 07:12 - Text: Velena Mazochová

Člen katedry informatiky Marco Cerami obdržel ocenění nejvýznamnější evropské instituce v oblasti fuzzy logiky – EUSFLAT Best PhD Thesis Award za nejlepší doktorskou práci. Cenu převzal v rámci mezinárodní konference Evropské společnosti pro fuzzy logiku a technologii v Miláně.

„Těší mne uznání práce, kterou jsme já a mí konzultanti do sepsání tezí vložili. Znamená to, že jsem se vydal správným směrem. Jsem také rád, že byla rozpoznána důležitost teoretického výzkumu, který je obvykle překrytý zájmem o praktické aplikace do průmyslových a komerčních produktů,“ uvedl Cerami.

Ceramiho práce se týká oblasti tak zvaných deskripčních logik, které představují moderní nástroje pro zpracování informací v rozsáhlých systémech, jakými jsou například velké databáze v lékařství nebo web.

„Cílem je vytvořit systémy, které lépe rozumí významu toho, co uživatel systému sděluje. Například jeho dotazu. Doktor Cerami ve své práci rozšířil existující teorie a metody tak, aby lépe umožňovaly zacházet s neurčitostí a nepřesností,“ vysvětlil vedoucí katedry informatiky Radim Bělohlávek. Jak dodal, práce je navíc založena na moderních logických teoriích. „Dosažené rozšíření je proto i elegantní,“ doplnil Bělohlávek.

Marco Cerami svou doktorskou práci vypracoval a obhájil na španělské Univesitat de Barcelona pod vedením významného odborníka v oblasti fuzzy logiky Francesca Estevy.  Od března loňského roku působí na olomoucké katedře v pozici mladého vědeckého pracovníka – postdoka.  Až do června 2015 se bude věnovat další práci na deskripčních logikách i některým novým tématům, které se na katedře řeší.

EUSFLAT je hlavní evropská organizace pro fuzzy logiku a ročně udělí jednu cenu za nejlepší doktorskou práci. Konference EUSFLAT 2013 se konala v prostorách Università degli Studi di Milano-Bicocca v polovině září už poosmé. Jejím cílem je propojit výsledky z teorie a praxe fuzzy systémů a vytvářet platformu pro výměnu názorů mezi vědci, studenty a odborníky z praxe.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.