Akademická obec se dnes rozrostla o osm set budoucích přírodovědců

Dnešní imatrikulace studentů prvních ročníků na přírodovědecké fakultě.
Fotogalerie: Velena Mazochová
středa 8. října 2014, 15:53 - Text: Velena Mazochová

Osm stovek studentů prvních ročníků bakalářského studia na přírodovědecké fakultě dnes složilo imatrikulační sliby a stalo se rovnoprávnými členy akademické obce Univerzity Palackého. Další nováčky čekají slavnostní akty zítra.

Na akademické půdě přivítali nové studenty proděkan Roman Kubínek a děkan Ivo Frébort, který zdůraznil připravenost fakulty poskytovat vzdělání na nejvyšší úrovni v moderních disciplínách. V analogii přitom připomněl jeden z evolučních zákonů – přirozený výběr, jehož působnost lze podle něj sledovat i v průběhu vysokoškolského studia.

„Chtěl bych vám popřát, abyste tímto přirozeným výběrem prošli se ctí, abyste využili příležitostí, které škola nabízí a stali se opravdu právoplatnými členy naší akademické obce,“ uvedl k novým studentům děkan.

Dnešní slavnostní obřad v aule přírodovědecké fakulty absolvovali studenti třiadvaceti bakalářských oborů. Matematiku a ekonomii se zaměřením na bankovnictví si prvačka Alena Krbcová zvolila až ve druhé volbě. „Původně jsem měla jiné plány, chtěla jsem studovat optometrii nebo fyzioterapii, ale neudělala jsem přijímačky,“ vysvětlila čerstvě imatrikulovaná studentka.

Optometrie naopak vyšla Martinu Hasmanovi, který k ní směřuje už od středoškolských studií v Brně. „Mám za sebou praxi, prodával jsem brýle a sem jsem šel s tím, že budu moci měřit oči,“ uvedl Hasman.

Zítra čeká slavnostní imatrikulace zbylé čtyři stovky budoucích bakalářů. Celkem jich bude na přírodovědecké fakultě letos studovat 1200, do navazujícího magisterského studia nastoupilo téměř šest set posluchačů. Rekordní počet přihlášek, které fakulta ke studiu v tomto akademickém roce obdržela, dosáhl téměř pěti tisíc.

Imatrikulace už mají za sebou noví studenti lékařské a cyrilometodějské teologické fakulty, fakulty zdravotnických věd a fakulty tělesné kultury. Příští týden je absolvují studenti prvních ročníků prezenčního i kombinovaného studia na pedagogické fakultě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.