Adi Eisenberg, světový odborník na blokové kopolymery, se nezalekl ani češtiny

Adi Eisenberga na olomoucké akademické půdě uvítal i rektor Jaroslav Miller.
Foto: Martina Šaradínová
středa 11. března 2015, 07:26 - Text: Martina Šaradínová

Druhý ročník prestižního přednáškového cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series zahájil včera v aule přírodovědecké fakulty celosvětově uznávaný odborník v oblasti fyzikální chemie polymerů Adi Eisenberg z McGill University v Montrealu. Výsledky jeho bádání našly uplatnění nejen v chemii, ale i medicíně či biotechnologiích.

Profesor Eisenberg zahájil své vystoupení česky. „V Československu jsem byl poprvé v roce 1943, kdy jsme maminkou utíkali z Polska. Od té doby mám rád české lidi, knedlíky a zavináče,“ sdělil vědec překvapenému publiku.

V přednášce, v níž nezapřel smysl pro humor, se věnoval blokovým kopolymerům. Jim zasvětil ve své vědecké dráze více než dvě desetiletí. Blokové kopolymery se využívají k výrobě takzvaných micel s různými tvarovými i strukturními vlastnostmi, které slouží jako nosiče léků či jiných nízkomolekulárních látek. Profesor Eisenberg nastínil, jak lze tyto micely o velikosti od 20 do 50 nanometrů připravit i jak je možné ovlivnit jejich morfologii. 

Na návštěvu vědce, který je pionýrem v oblasti přípravy blokových kopolymerů a studia procesů jejich samouspořádání, se velmi těšila Renata Vyhnálková z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM). V Kanadě u něj studovala magisterské i doktorské studium. „Znám ho asi patnáct let a velmi si ho vážím. Je to hodný, skromný a vzdělaný člověk, který napsal zhruba čtyři sta publikací. Jeho návštěva je pro studenty i vyučující určitě dobrá zkušenost,“ uvedla Vyhnálková. S Eisenbergem spolupracovala například na přípravě antibakteriálního filtračního papíru, kdy se micely rovněž využívají. Doufá, že další spolupráce na sebe nenechají čekat.  

„Metody unikátního řízení tvarových a strukturních vlastností polymerů otevřely dveře k desítkám nových aplikací nejen v chemii, ale i medicíně a biotechnologiích. Pro naše centrum je zajímavá spolupráce zejména z důvodu použití takových polymerů v kombinaci s některými nanomateriály v nových bionanotechnologiích,“ uvedl ředitel RCPTM Radek Zbořil.

Profesor Eisenberg si z Olomouce odveze pamětní medaili Univerzity Palackého. Podle rektora Jaroslava Millera se tak dostal do dobré společnosti jejích držitelů. „Loni ji získal například filozof a lingvista Noam Chomsky a řada dalších významných osobností,“ připomněl rektor.

Přednáškový cyklus Rudolf Zahradník Lecture Series se koná pod záštitou RCPTM. Jeho cílem je představit na české půdě nejslavnější a nejúspěšnější světové vědce z chemického a materiálového výzkumu. V letošním akademickém roce se v série představí také Peter Sadler z Warwické univerzity ve Velké Británii, specialista v oblasti koordinační chemie a aplikací anorganických sloučenin v katalýze a medicíně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.