Filozofická fakulta

Fafejta: Může se stát, že muži budou kojit

Sociolog Martin Fafejta.
Foto: Martin Višňa
středa 26. června 2013, 06:58 - Text: Martin Višňa

Cyklus populárně-naučných přednášek Science Café se včera rozloučil s akademickým rokem tématem pro někoho kontroverzním či bulvárním. Sociolog Martin Fafejta mluvil o vlivu společnosti na sexualitu, mimo jiné také o mužském kojení.

„Sexualita je sice biologicko-fyziologická záležitost, zároveň nám společnost říká, do koho se smíme zamilovat, do koho naopak ne, s kým můžeme mít sex, s kým ne, kde ho smíme mít a podobně, nastavuje bariéry. Výzkum sexuality tak vlastně vypovídá i o tom, jak je společnost pluralistická nebo rovnostářská,“ uvedl odborný asistent z katedry sociologie filozofické fakulty.

Rituál předání síly

Fafejta podotknul, že sociologie sexuality je v porovnání s dalšími sociologickými disciplínami oblastí podhodnocenou a přehlíženou. „Panuje předsudek, že toto téma není seriózní sociologie, ale nějaká popsociologie nebo také bulvární sociologie, a že jsem nějaký divný,“ dodal Fafejta.

Během své přednášky obecenstvu v zaplněné kavárně Mezi Světy představil poznatky amerických sociologů Johna Gagnona a Williama Simona z výzkumu, který se v 60. letech zabýval homosexualitou mezi studenty z menších amerických měst, nebo zmínil, že v některých kulturách je homosexuální období nezbytnou součástí života. V jedné kultuře například předávají starší muži svým mladším kolegům mužskou sílu prostřednictvím orálního sexu, který však není chápán jako sex, nýbrž jako rituál.

Životní cíl i udržovací prostředek

Povídání se točilo také kolem mužského kojení a hormonální dysbalance, způsobované dobrovolně například antikoncepčními pilulkami, aniž by to naše kultura vnímala negativně. „Kultuře to vyhovuje, dnes se od ženy nečeká deset dětí. A podle Jareda Diamonda je jen otázkou i to, jestli budou muži kojit, nebo ne. Může se stát, že tatínkové budou za několik desítek let tázáni, zda chtějí být dobrým otcem, ať berou pilulky,“ nastínil Fafejta.

Sociolog také srovnal ženské romantické a mužské predátorské sexuální scénáře. „Pro muže je sex jedním z podstatných životních cílů, musí někoho získat, dobýt, zatímco ženy sex užívají k získání, udržení a potvrzení vztahu,“ vysvětlil.

Závěrečné Science Café tohoto akademického roku si nenechala ujít absolventka Kulturálních studií na katedře žurnalistiky Monika Bartošová. „Na Fafejtovy přednášky chodím ráda, vždy jsou zajímavé i zábavné. Co se týče mě a sexuality, tak bych byla ráda, kdyby byla otevřená. Mám pocit, že když není někdo ve všech oblastech ve společnosti svobodný, tak není nikdo ve společnosti svobodný. A zrovna toto je jedna z těch důležitých oblastí,“ okomentovala členka občanského sdružení Ollove, jež propaguje otevřenou, tolerantní a genderově a sexuálně pestrou společnost.

Sociolog Martin Fafejta je odborný asistent na katedře sociologie, andragogiky a kulturní antropologie filozofické fakulty, v jeho zorném poli je gender, problematika menšin, sociální deviace a sociologie politiky. Je členem Pracovní skupiny muži a rovnost žen a mužů, zřízené při Radě vlády pro rovné příležitosti žen a mužů. Vloni oznámil kandidaturu na českého prezidenta, ovšem nezískal dostatečný počet podpisů.

Cyklus přednášek v kavárenském prostředí Science Café probíhal za podpory projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny (PopUP), který si klade za cíl na veřejnosti propagovat vědu a výzkum na olomoucké univerzitě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.

Nejnovější zprávy