Zájem o studium na fakultě zdravotnických věd roste navzdory demografickému poklesu

Ilustrační foto: Imrich Veber
středa 18. března 2015, 08:11 - Text: Velena Mazochová

O téměř 250 přihlášek více než loni obdržela v tomto roce fakulta zdravotnický věd. Obory Všeobecná sestra a Fyzioterapie se zároveň zařadily mezi nejžádanější studia napříč fakultami. Úspěšné vzdorování demografickému poklesu je podle vedení fakulty výsledkem její stabilizace a kvality poskytované výuky.

Zájem o studium zdravotnických nelékařských oborů se letos vyšplhal na rekordních 1645 přihlášek. Kromě dvou oborů kombinovaného studia zaznamenala fakulta nárůst u všech ostatních typů a forem studia.

Nejžádanější obor: Všeobecná setra

Největší zájem byl o obor Všeobecná sestra v prezenčním bakalářském studiu, na který se přihlásilo téměř 350 uchazečů. „Obdobný nárůst v porovnání s minulým rokem se týká také oboru Fyzioterapie v navazujícím magisterském studiu,“ upřesnila proděkanka pro studijní, sociální a pedagogické záležitosti Zdeňka Mikšová.

Rostoucí zájem o studium podle ní fakultě umožňuje výběr těch nejkvalitnějších studentů. „Pokud k tomu přidáme kvalitní výuku, budeme mít i kvalitnější absolventy,“ zdůraznila s uspokojením Mikšová. Potvrdila zároveň i dlouhodobější zpětnou vazbu, které se fakultě dostává přímo od studentů. „Orientujeme se na ošetřovatelství, které nepojímáme medicínsky, což oceňují i studenti, kteří studovali ve Zlíně nebo v Praze a mají možnost profilace studia porovnat. Zároveň je naše studium hodnoceno jako náročné,“ dodala proděkanka.

Demografický vývoj sleduje vedení fakulty dlouhodobě a pokles počtu studentů opouštějících každoročně střední školy podle proděkanky zasáhl i fakultu zdravotnických věd. Nejvíce před dvěma lety. „Od té doby se trend postupně začal znovu zvedat,“ objasnila Mikšová. Pozitivní roli podle ní sehrála stabilizace fakulty, ke které došlo zejména s nástupem současného vedení. „Fakulta získala jasné obrysy, kudy se bude ubírat,“ podotkla Mikšová.

Počet přijatých se nemění

Počet přijatých pro příští akademický rok ale nárůst přihlášek kopírovat nebude. „Do prvních ročníků bude přijato kolem 320 studentů, což je přibližně stejné množství jako loni. Vzhledem k demografickému vývoji ministerstvo školství každým rokem snižuje kapacitu studentů, kterou bude financovat,“ upozornila Mikšová.

O rozšíření nabídky studia uvažuje vedení fakulty v souvislosti s aktuálním legislativním procesem ve zdravotnickém vzdělávání. Připravuje se novela zákona 96 z roku 2004, která definuje, jak budou vzdělávány nelékařské profese.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.