Olomoucké barokní slavnosti nabídnou pestrý program i řadu novinek

Vrcholem letošního ročníku Olomouckých barokních slavností bude opera La Semele J. A. Hasseho.
Foto: Milada Hronová
středa 29. června 2016, 07:23 - Text: Milada Hronová

Gratulační opera Ghirlanda di fiory Antonia Caldary zahájí dnes večer Olomoucké barokní slavnosti. Jejich čtvrtý ročník přinese ve 24 večerech šest různých programů v kulisách Uměleckého centra UP. 

„Zatímco v předchozích letech se původní barokní opery krátily na šedesátiminutové jednoaktovky, letos budou i rozsáhlejší skladby znít v replice barokního divadla v celém rozsahu. Věřím, že diváci tuto změnu ocení a představení si užijí,“ řekl Antonín Staněk, primátor města Olomouce.

Prodloužení délky jednotlivých představení s sebou nese i další novinky letošního ročníku. Diváci se mohou těšit na pohodlnější sedačky i na sestupné hlediště, které jim zajistí kvalitní výhled na jeviště ze všech míst.

„Pět z šesti letošních programů je zcela nových. V doposud výhradně operní dramaturgii bude novinkou melodramatická pantomima – Händelův Alchymista a po pauze můj Arion v podání Divadla Facka za doprovodu Damian Orchestra,“ doplnil za pořadatele festivalu Tomáš Hanzlík z katedry hudební výchovy pedagogické fakulty. Vrcholem letošního ročníku bude podle něj závěrečná La Semele Johanna Adolfa Hasseho. I letos se návštěvníci potkají s tradičním představením Endymio. 

Olomoucké barokní slavnosti, Umělecké centrum Univerzity Palackého, 29. 6. – 22. 7.

29.6. – 2.7. – A. Caldara: Ghirlanda di fiori (1726).

3.7. – 6.7. – G. F. Händel: The Alchemist (HWV 43, 1710); T. Hanzlík: Arion (2004).

7.7. – 10.7. – F. A. Míča: Operosa terni Colossi Moles (1735).

11.7. – 14.7. – T. Hanzlík: Endymio (1727, 2001); V. Zouhar, T. Hanzlík: Torso (1728, 2003).

15.7. – 18.7. – A. Vivaldi, G. F. Händel, A. Lotti, Anonym: Facetum musicum (1736).

19.7. – 22.7. – J. A. Hasse: La Semele (1726).

Jednotlivá dějství představení letos oddělí přestávky. V nich se návštěvníci budou moci projít po jezuitském konviktu, v jehož prostorách festival nabídne dvě výstavy. Jedna expozice představí návrhy olomouckého orloje Kryštofa Handkeho, druhá pak historické divadelní scenérie a kulisy. K prohlídce bude po celou dobu slavností otevřena i Kaple Božího Těla.

Čtvrtý ročník Olomouckých barokních slavností je výjimečný i v dalších ohledech. Jedním z hudebních nástrojů doprovázejících představení budou například historické tympány z roku 1736, které pro letošní ročník festivalu zapůjčilo Vlastivědné muzeum Olomouc. Pro tento ročník vznikl i rekordní počet nových kostýmů a několik unikátních velkoplošných divadelních kulis. V pěveckých rolích se objeví osvědčení interpreti, zahraniční hosté i jejich zcela noví kolegové. Tematickou součástí Olomouckých barokních slavností pak budou výtvarné dílny s názvem Baroko pro ruce – Baroko pro srdce (aneb Baroko nejen pro oko).

Podrobný program Olomouckých barokních slavností najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.