Zahraniční host fakulty zdravotnických věd představil aktuální trendy ve výzkumu paliativní péče

Nancy Prestonová z Lancaster University byla hostem Ústavu ošetřovatelství.
Foto: Velena Mazochová
pátek 16. října 2015, 07:38 - Text: Velena Mazochová

Přední evropská odbornice na výzkum paliativní péče Nancy Prestonová z britské Lancaster University byla hlavním hostem přednáškového dne Ústavu ošetřovatelství fakulty zdravotnických věd. Téměř pět desítek studentů, akademických pracovníků a dalších zájemců mělo příležitost získat poznatky o aktuálních výzkumných výsledcích a o klinických postupech v péči o nevyléčitelně nemocné.

Nancy Prestonová představila historii a vývoj ošetřovatelského výzkumu ve Velké Británii a na konkrétních příkladech významných studií seznámila s  metodami a postupy, které by byly využitelné pro nastartování výzkumu ošetřovatelství v České republice. Další část svého vystoupení věnovala pokynům - guidelines, které byly pro výzkum paliativní péče vypracovány. „Jde o specifickou oblast, která vyžaduje stejně specifický přístup. Tím, že jsou to umírající pacienti, má výzkum řadu komplikací. Ty právě upravují připravené směrnice,“ vysvětlila Preston.

Pozvání přední evropské expertky vyplynulo z jejího odborného působení v Mezinárodní observatoři paliativní péče univerzity v Lancasteru, kde se zaměřuje zejména na kontrolu symptomů v posledním roce života a integraci péče o nevyléčitelně nemocné. „Věnuji se jejím systémovým řešením a modelům zvlášť v prostředích, kde není příliš obvyklá – v nemocnicích, domovech pro seniory nebo léčebnách dlouhodobě nemocných, kde umírá většina lidí,“ doplnila Prestonová.

Jak potvrdila Helena Kisvetrová z pořádajícího Ústavu ošetřovatelství, olomoucké pracoviště se výzkumu v paliativní péči dlouhodobě věnuje a své výstupy prezentuje na zahraničních konferencích. „Právě na letošní mezinárodní konferenci v Kodani jsme se s Nancy Prestonovou domluvily na užší spolupráci. Využili jsme přitom projektu na podporu internacionalizace mezi Univerzitou Palackého a brněnskými univerzitami,“ upřesnila Kisvetrová.

Podle ředitele pražského Centra paliativní péče Martina Loučky, který návštěvu v Olomouci pomohl zprostředkovat, je britské pracoviště v Lancasteru považováno za jedno z hlavních evropských center výzkumu v tomto oboru. „Nancy Prestonová má velké zkušenosti s výzkumem v paliativní péči a může výrazně pomoci s vytvořením jeho strategie v českých podmínkách,“ uvedl Loučka.

Přednáškový den Guidelines v ošetřovatelském výzkumu a paliativní péči uspořádal v tomto týdnu Ústav ošetřovatelství fakulty zdravotnických věd v rámci projektu Podpora spolupráce v oblasti internacionalizace mezi Univerzitou Palackého, Masarykovou, Mendelovou a Veterinární a farmaceutickou univerzitou a Janáčkovou akademií múzických umění v Brně.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.