Začal akademický rok, zápisy jsou v plném proudu

Včerejší zápis na Přírodovědecké fakultě UP.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 6. září 2012, 07:55 - Text: Velena Mazochová s přispěním redakce

Ačkoli se výuka v tomto semestru rozběhne až za několik dnů, univerzitní prostory se už teď začínají zaplňovat novými tvářemi. Začaly zápisy do prvních ročníků. 

Od pondělka směřovaly kroky budoucích vysokoškoláků také do budovy přírodovědecké fakulty. Studijní oddělení pro ně připravilo všechny administrativní podklady, které podmiňují zahájení studia v bakalářských studijních programech. 

„Na střední škole jsme měli hodně chemie. Dost mě zaujala, takže se na studium na přírodovědecké fakultě velmi těším,“ podotkla čerstvá „prvačka“ Nikol Šmídová, která bude na Univerzitě Palackého studovat bioorganickou chemii. Spolu s třemi spolužáky z kroměřížské střední průmyslové školy se přišla ke studiu zapsat ve středu. 

Kromě nutného vypisování potřebných formulářů, dotazníků a indexu, čekaly čerstvé posluchače také vstupní informace o náležitostech studia a studijních povinnostech, stejně jako například o možnostech ubytování a stravování. Obdrželi také aktualizované vydání publikace KudyKam, poskytující přehled osvědčených rad a návodů pro první období studia na vysoké škole. 

Pro studenty optometrie znamenal zápis také první setkání s některými členy mateřské katedry, od nichž obdrželi e-mailový kontakt pro usnadnění další komunikace. „Přišli jsme si své budoucí studenty trošku zmapovat a předběžně zjistit, kolik jich v tomto akademickém roce ke studiu skutečně nastoupí,“ uvedl odborný asistent katedry optiky František Pluháček. „Očekáváme, že naplníme předpokládaný počet a do prvního ročníku nastoupí kolem dvaceti čtyř nových studentů,“ doplnil. 

Zapisujeme, zapisujeme… 

Kolik nových posluchačů nakonec v tomto akademickém roce na přírodovědecké fakultě přibude, po tomto týdnu ale známo ještě nebude. K zápisu se teprve chystají studenti prvních ročníků navazujících magisterských programů, vypsány byly rovněž náhradní termíny zápisů a čeká se také na uzavření odvolacích řízení.

Podobná je situace i na jiných fakultách. Na Všeobecné lékařství je podle proděkanky Hany Kolářové přijato 212 a na Zubní lékařství 76 studentů. „Jde o počet studentů, kteří jsou přijati a dostali dekret. Kdo všechno se ale zapíše, nevíme, protože zápisy trvají do pátku,“ vysvětlila Kolářová. Počet podaných přihlášek ovšem tradičně převyšoval počet přijímaných posluchačů. 

Zápisy budou ještě v příštím týdnu. „Nyní ještě probíhají státní závěrečné zkoušky bakalářských studijních oborů. Tito studenti se přihlásili do navazujícího magisterského studia, z čehož vyplývá, že na ně čekáme a budou na základě úspěšně ukončeného bakalářského stupně přijímáni do navazujícího studia,“ sdělila Libuše Lysáková ze studijního oddělení pedagogické fakulty. Jedná se o stovky studentů. „Také není ukončeno odvolací řízení, které proběhne pravděpodobně v příštím týdnu,“ podotkla Lysáková. 

Jedno je jisté. Začátek výuky platí pro všechny – zahajuje se 17. září.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.