Volby děkana: Vomáčka versus Vránová

Jaroslav Vomáčka (1956) a Věra Vránová (1953).
Koláž: Žurnál UP
pátek 21. prosince 2012, 14:40 - Text: Pavel Konečný

Druhé regulérní volby děkana ve své historii chystá Fakulta zdravotnických věd Univerzity Palackého. Pedagogové a studenti nominovali dva kandidáty – docenta Jaroslava Vomáčku a proděkanku Věru Vránovou, která je od března pověřená výkonem pravomocí děkana.

„Mám osmnáct nominací,“ řekl Žurnálu docent Vomáčka z Ústavu radiologických metod, někdejší ředitel olomoucké fakultní nemocnice, krajský a městský zastupitel za ČSSD, který před dvěma lety kandidoval na rektora univerzity.

Zcela jinou odpověď měla Věra Vránová z Ústavu porodní asistence. „Kolik lidí mě nominovalo? Nevím,“ řekla pedagožka, která na univerzitě učí 14 let.

Vomáčka se o post děkana fakulty zdravotnických věd ucházel už před čtyřmi lety. Na internetu stále visí tehdejší jeho teze. „Určité principy se nezmění, ale čtyři roky jsou strašně dlouhá doba. Fakulta se někam pohnula v dobrém i špatném. Kvalita pedagogické činnosti a ekonomická stabilita platí ale stále,“ prohlásil Vomáčka.

„Teze si teprve připravuji, protože je nemám z dřívějška. Pro mě je nejdůležitější, aby fakulta byla konkurenceschopná. Je to živý organismus, a proto bych chtěla, aby lidé, kteří ji tvoří, byli spokojení,“ dodala Vránová, přednostka Ústavu porodní asistence. Zároveň pracuje v několika komisích na ministerstvu zdravotnictví a je prezidentkou České konfederace porodních asistentek. Aktuálně se v organizačním výboru podílí i na přípravách celosvětového sjezdu porodních asistentek.

Fakulta zdravotnických věd vznikla v roce 2008 osamostatněním zdravotnických nelékařských oborů od lékařské fakulty. Má asi sedm stovek studentů.

Den D nastane 28. ledna. Volba se uskuteční hodinu po poledni.

Nejdéle, z hlediska dnešního data, ve funkci vydrží děkanka právnické fakulty Milana Hrušáková, jejíž volební období skončí v lednu 2016, a děkan lékařské fakulty Milan Kolář, kterému mandát vyprší v červnu 2015. Všem ostatním hlavám fakult v roce 2014, zpravidla v únoru. Výjimkou je děkanka cyrilometodějské teologické fakulty se zářijovým datem. Děkani i rektor mohou být zvoleni podobně jako prezident republiky jen dvakrát po sobě.

Tabulka: Lhůty funkčního období děkanů a rektora
fakultaděkan/kaměsícrokobdobí
cyrilometodějská teologickáRNDr. Ivana Vlková, Th.D.září 2014   2.
lékařská prof. MUDr. Milan Kolář, Ph.D.červen2015   1.
filozofická doc. PhDr. Jiří Lach, Ph.D., M.A. únor2014   1.
přírodovědecká prof. RNDr. Juraj Ševčík, Ph.D.únor2014   2.
pedagogickáprof. PaedDr. Libuše Ludíková, CSc.únor2014   2.
tělesné kulturydoc. PhDr. Zbyněk Svozil, Ph.D.únor2014   1.
právnická prof. JUDr. Milana Hrušáková, CSc.leden 2016   2.
rektorprof. RNDr. Miroslav Mašláň, CSc.únor2014   1.

Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.