Uplatnění olomouckých fyzioterapeutů zvyšuje kvalitní výuka

Petra Bastlová (vpravo) při práci se závěsným zařízením pro fyzioterapii a s povrchovým elektromyografem (dole).
Foto: Martina Šaradínová
pátek 1. listopadu 2013, 09:00 - Text: Martina Šaradínová

Na zvýšení praktických dovedností budoucích fyzioterapeutů se zaměřil tříletý evropský projekt, který do letošního srpna zajišťoval ústav fyzioterapie na fakultě zdravotnických věd. Přinesl nové pomůcky, obsah výuky i studijní materiály.

„Cílem bylo zvýšit kvalitu výuky, kterou zajišťuje Ústav fyzioterapie. Má na starosti nejen obor Fyzioterapie, ale podílí se na výuce prakticky všech oborů na fakultě zdravotnických věd a také oborů medicínských,“ uvedla hlavní řešitelka Petra Bastlová.

Díky projektu se podařilo zakoupit nové pomůcky. Patří k nim lehátka, závěsné zařízení pro rehabilitaci či různé balanční plochy. „Smyslem bylo, aby se studenti naučili pracovat s pomůckami, s nimiž se v budoucí profesi setkají. Od zaměstnavatelů máme dobrou zpětnou vazbu – absolventi, kterých se projekt dotkl, mají dobré dovednosti, umějí se vypořádat s různými situacemi a dobře komunikují s pacienty,“ uvedla Bastlová.

Ještě modernější kineziologická laboratoř

Nové vybavení získala i kineziologická laboratoř, která je společným zařízením fakulty zdravotnických věd a fakultní nemocnice. Patří k nejlépe vybaveným v Česku. Zabývá se mechanickými zákonitostmi pohybového ústrojí. „Nakoupili jsme například povrchový elektromyograf, který hodnotí svalovou aktivitu při různých činnostech. Pořídili jsme k tomu i vyhodnocovací software, který je k dispozici i studentům v nové počítačové učebně,“ doplnila Bastlová.

Za důležitou součást projektu označuje zapojení nových odborníků, kteří se studenty pracovali zejména při praktických cvičeních. „Při nich je potřeba individuální přístup. Studenti na praktická cvičení chodili ve dvou až tříčlenných skupinkách, takže se lektor každému mohl maximálně věnovat,“ řekla Bastlová.

Uplatnění je vysoké

Projekt s rozpočtem přesahujícím jedenáct milionů korun byl hrazen z Evropského sociálního fondu. Díky němu se absolventi fyzioterapie snáze uplatňují v praxi, zejména v nemocnicích a v ambulantní péči. „Obor je populární a zatím by se mohlo zdát, že zvyšovat konkurenceschopnost není potřeba. Uplatnitelnost našich absolventů je totiž téměř stoprocentní. Nicméně v budoucnu se může trh nasytit a zaměstnavatelé si budou vybírat podle prestiže vysoké školy, která fyzioterapeuty vzdělává. Chceme si proto udržet dobré jméno a držet krok s moderními trendy v rehabilitaci,“ vysvětlila Bastlová.

Výsledkem projektu bylo nejen 36 inovovaných předmětů, ale i odborné konference, workshopy, skripta či články publikované v odborných periodikách.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.