Teze kandidátů na děkana: sedm cílů a mediální obraz

Koláž: Žurnál UP
pátek 11. ledna 2013, 11:48 - Text: Pavel Konečný

Kandidáti na děkana fakulty zdravotnických věd odevzdali včas a v předepsané podobě do rukou akademického senátu své teze. Formulují v nich hlavní zásady a myšlenky, jak by fakultu vedli. Veřejně je budou obhajovat ve čtvrtek 17. ledna.

„Mám asi sedm strategických cílů, ale samozřejmě je to hlavně o vizi,“ komentoval své teze docent Jaroslav Vomáčka. Naopak Věra Vránová, která je nyní pověřená vedením fakulty místo odstoupivší děkanky, začala SWOT analýzou. „Abych věděla, co jsou silné a slabé stránky a jaké jsou možnosti fakulty. Definovala jsem si vize a poslání,“ řekla Žurnálu Vránová.

Záleží na lidech

V tezích obou kandidátů lze najít průniky i společná témata. Týkají se hlavně financování a personálního složení. „Nejdůležitější je, aby fakulta byla prosperující a konkurenceschopná a aby na ní bylo vytvořeno tvůrčí prostředí, ve kterém pracuje respektující se tým spolupracovníků,“ uvedla Vránová. Vomáčka personální složení komentoval slovy: „V minulosti došlo, řekněme, k fluktuaci pedagogického aparátu, takže jde o stabilizaci, protože lidé jsou to nejcennější.“

Oba kandidáti mluví o spolupráci. Vomáčka s lékařskou fakultou a fakultní nemocnicí v první řadě. „Některé vazby nebyly tak pevné, jak by měly být. To se musí posílit a musí se hledat společné cesty v grantové oblasti při spoluúčasti na projektech,“ prohlásil Vomáčka. Vránová v tezích mluví o širší spolupráci v rámci republiky i se zahraničními partnery. „Fakulta musí mít pozitivní mediální obraz. Není špatný, ale myslím, že jde dosáhnout ještě lepšího obrazu,“ domnívá se Vránová.

Oba kandidáti se při přípravě tezí radili i se svými kolegy. „Prostudovala jsem si hrůzu materiálů na internetu, z publikací, od různých manažerů a konzultovala jsem i s kolegy, co by chtěli a co by od fakulty očekávali. Mám ale i určité zkušenosti ze svého současného působení,“ popsala Vránová.

Stejný přístup měl i Vomáčka. „Ptal jsem se kolegů a spolupracovníků, protože každý ústav má svou určitou představu o vědě a výzkumu, ale hlavní míra práce byla na mně,“ uvedl.

Obhajoba bez kampaně

Plakáty, letáčky ani jiné vnější nástroje kampaně na fakultě nejsou. O novém děkanovi rozhodne názor devíti lidí, devíti senátorů.

„Plakátky by byly kontraproduktivní. Teze jsou stěžejní,“ míní Vomáčka. Vránová si myslí, že by to mělo smysl, pokud by volila celá akademická obec. „Na senátory nechci dělat nátlak. Musí zhodnotit mé teze. Je to na nich a odpovědích na otázky, které mi budou klást,“ řekla Vránová.

Veřejná obhajoba tezí kandidátů se koná ve čtvrtek 17. ledna před akademickou obcí od 14 hodin. Dotazy lze zaslat nejpozději do 16. ledna na e-mail: marketa.vaskova@upol.cz nebo předat písemně zapisovatelce v budově děkanátu na třídě Svobody, dveře 3.07.

Volby jsou na programu 28. ledna. 

Kompletní teze jsou zveřejněny ZDE.


Komentáře

Pavel Kurfürst
14-01-13 21:37
Je mi upřímně líto kolegů z Akademického senátu FZV UP, kteří se zcela vážně budou muset zabývat tezemi "univerzálního kandidáta" doc. Vomáčky (snad s výjimkou těch prezidentských nepamatuji v posledních letech volby, ve kterých by nekandidoval). To neuvěřitelné množství pravopisných, stylistických a typografických chyb musí být úmysl - odvést pozornost od slabého obsahu. Takže snad ani tato kandidatura nevyjde...

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.