Téma: Antropologie třetího tisíciletí

Účastníci konference.
Foto: ÚPSOPPD
úterý 26. listopadu 2013, 07:28 - Text: Milada Hronová

Posluchači doktorandského studia antropologie z Česka a Slovenska se v polovině listopadu sjeli do Olomouce na konferenci s názvem Antropologie na začátku 3. tisíciletí a její perspektivy.

Cílem mezinárodní doktorandské konference bylo umožnit mladým antropologům prezentovat nové poznatky, přístupy a trendy. Zaznělo 14 odborných přednášek včetně informací o využití metod geometrické morfometrie při hodnocení změn faciální oblasti, kde byly použity 3D modely lidských obličejů.

Antropologie v současné době představuje komplex disciplín věnujících se původu člověka, jeho fyzickému a biosociálnímu vývoji. Prostřednictvím antropologie vznikají dnes prognózy a trendy vývoje lidstva. Využití praktických poznatků antropologie má široké uplatnění.

„Poznatky z fyzické antropologie jsou důležité při hodnocení tělesného růstu a vývoje jedince a populace, při hodnocení výživového stavu, který má vliv i na obezitu populace,“ uvedl Miroslav Kopecký z ústavu pro studium odborných předmětů a praktických dovedností. Připomněl využití i v plastické chirurgii, ortopedii či pediatrii. Antropologická data jsou podle Kopeckého důležitá i pro forenzní antropologii při určování otcovství, poznatky z fyzické antropologie se zase využívá pro účely kriminalistiky, zejména při identifikaci osob.

„Existuje také ergonomická antropologie, která se věnuje studiu lidské výkonosti a lidských faktorů při práci, kontrole nástrojů a navrhování účelně řešeného pracoviště a zařízení ke zhospodárnění provozu a k zajištění maximální efektivnosti pracovního výkonu. Zajímavá je lingvistická antropologie, při níž odborníci studují vývoj jazyků a komunikaci lidí různých národů a kmenů světa,“ dodal Kopecký. Dále existuje kulturní, sociální, integrální antropologie a řada dalších antropologických disciplín.

Konferenci organizovala Česká společnost antropologická a Ústav pro studium odborných předmětů a praktických dovedností Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého v Olomouci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.