Studentům fakulty zdravotnických věd přednášeli další zahraniční experti

V rotundě Dětské kliniky přednášel včera Bartosz Rutowicz z Jagellonské univerzity.
Foto: Velena Mazochová
úterý 1. prosince 2015, 07:28 - Text: Velena Mazochová

Dalšími zahraničními návštěvami pokračoval na fakultě zdravotnických věd cyklus přednášek v rámci univerzitního projektu na podporu internacionalizace. Po vystoupení slovenských hostů v minulém týdnu měli studenti tentokrát možnost setkat se s polským expertem Bartoszem Rutowiczem z Jagellonské univerzity v Krakově.

Tématem přednášky spojené s praktickými ukázkami diagnostických postupů a vyšetření byla problematika postižení měkkých tkání vnitřních částí kolenního kloubu, tzv. mediálního kompartmentu. „V této oblasti se vyskytuje mnoho patologií. Pacientů s tímto problémem je navíc poměrně hodně a diferenciální diagnostika není leckdy jednoduchá,“ uvedl k volbě tématu Bartosz Rutowicz. Jedním z cílů přednášky bylo také stanovení meze, kdy už je fyzioterapie bezmocná. „Všichni se samozřejmě snažíme pacientovi pomoci, jsou ale samozřejmě stavy, kdy už je fyzioterapie neúčinná a je nutno pacienta odeslat k dalšímu specialistovi,“ upozornil Rutowicz.

Přednáškového dopoledne v rotundě Dětské kliniky se zúčastnilo na padesát posluchačů bakalářského a magisterského studia. „Pozvali jsme zejména studenty z posledních ročníků, které čekají státnice. Mohli se tak dovědět o teorii a praxi vyšetření kolenního kloubu a získali informace o základních terapeutických postupech, jako je například manuální terapie nebo kineziotaping,“ uvedla Petra Bastlová, zástupkyně přednosty pořádajícího Ústavu fyzioterapie.

Návštěvy svého polského kolegy chtějí olomoučtí odborníci využít k navázání užší spolupráce s Jagellonskou univerzitou. „Díky programu Erasmus už spolupracujeme s univerzitami v Nise a Vratislavi, rádi bychom připojili i krakovskou univerzitou,“ dodala odborná asistentka Ústavu fyzioterapie Lucie Szmeková.

V rámci projektu Podpora spolupráce v oblasti internacionalizace, na němž se kromě olomoucké univerzity podílejí také Masarykova, Mendelova a Veterinární a farmaceutická univerzita a Janáčkova akademie múzických umění v Brně, navštívily Olomouc minulý týden také Patrícia Shtin Baňárová a Iveta Petríková Rosinová z Fakulty zdravotnictví Trenčínské univerzity Alexandra Dubčeka. Jejich přednáškový blok zaměřený na úvod do rehabilitace a fyzioterapie byl určen především studentům prvních ročníků.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.