Studentka fakulty zdravotnických věd sbírala zkušenosti ve Finsku i Skotsku

Michaela Čermáková (vlevo), Barbora Švejdíková a dvě finské studentky.
Foto: archiv Michaely Čermákové
úterý 5. února 2013, 14:38 - Text: Martina Šaradínová

Studium v zahraničí je obrovská zkušenost a lze ho zvládnout i navzdory počátečnímu ne zrovna dokonalému jazykovému vybavení. K tomuto závěru dospěla studentka oboru všeobecná sestra na fakultě zdravotnických věd Michaela Čermáková, která má za sebou pobyty ve Finsku i Skotsku. Její následovníci se do programu Erasmus mohou na fakultě hlásit do 15. února.

"Netušila jsem, jak je snadné studovat jeden semestr v zahraničí. Stačí si podat do výběrového řízení, jehož hlavní částí je pohovor v angličtině. Následovalo nutné vyřizování formalit, které se dá bez problémů zvládnout," popsala studentka třetího ročníku to, co cestám předcházelo.

Do Finska se dostala díky programu Erasmus a spolu s další kolegyní tam strávila čtyři měsíce. Netají se tím, že zejména kvůli jazykovému handicapu nebyly první týdny zcela bez potíží. Jazyková bariéra angličtiny padla zhruba po měsíci, následoval ale další tvrdý oříšek v podobě finštiny. "Povinně jsme s kamarádkou jednou týdně navštěvovaly kurz finského jazyka. Všichni zahraniční studenti měli s finštinou trochu problém. Ale na konci pobytu už jsme mluvili finsky ve větách a celkem jsme i rozuměli," prozradila Čermáková. Finština jí pak byla prostředníkem nejen v běžné komunikaci, ale především při praxi ve zdravotnických zařízeních. Díky jazyku poznala i místní tradice, jídlo a samozřejmě i finskou saunu.

Po Finsku následovalo Skotsko

Ještě ve Finsku začala studentka zvažovat další pobyt v zahraničí. Nakonec zvolila týdenní Intensive Programme skupiny ENNE (European Network of Nursing in Higher Education) ve Skotsku, kde byla spolu s dalšími 60 zahraničními studenty a učiteli.

"Každý den jsme všichni plnili zadané úkoly, které se týkaly ošetřovatelské problematiky a diagnostiky přidělených pacientů, včetně jejich posouzení a stanovení ošetřovatelského plánu. Bylo velmi zajímavé sledovat, jak odlišné jsou pohledy a názory na ošetřovatelskou péči mezi studenty z různých zemí," řekla studentka. Poznala například chod nemocnice v Aberdeenu, navštívila místní muzea a galerie, a dokonce pronikla do tajů skotských tanců.

Oba studijní pobyty v zahraničí považuje za obrovskou životní zkušenost. "Získala jsem přátele, se kterými jsem stále v kontaktu. Zjistila jsem, že i se základy jazyka se lze domluvit a že spousta věcí se dá dělat jinak, než jsme u nás zvyklí. Na obě studijní stáže mi bylo uděleno stipendium, což mi velmi ulehčilo finanční stránku věci. Přesto je pro mě naprosto nepochopitelné, že jsme do Finska jely z ročníku pouze dvě a do Skotska jsem jela dokonce jen já sama s vyučující," podivuje se Čermáková.

Studenti mají z čeho vybírat

Studenti fakulty mohou kromě Erasmu využít i další možnosti pro zahraniční pobyty. V rámci Intensive Programme ENNE se letos v květnu uskuteční stáž v maďarské Nyiregyháze. Podle referentky pro Erasmus Ireny Jedličkové odjíždí z fakulty v každém akademickém roce do zahraničí v průměru sedm studentů. "Naši posluchači mají situaci do jisté míry ztíženu tím, že teoretické předměty musejí zvládnout doma a zahraniční pobyty jsou zaměřeny spíše na praxi," objasnila situaci Jedličková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.