Studenti se stali dobrovolníky ve fakultní nemocnici. Přihlásit se mohou i další

Koordinátorka Kristýna Chudíková s tričkem dobrovolníků.
Fotogalerie: Velena Mazochová a Kristýna Chudíková
neděle 30. listopadu 2014, 09:04 - Text: Velena Mazochová

Do činnosti nově vzniklého Dobrovolnického centra olomoucké fakultní nemocnice se od října zapojili první studenti Univerzity Palackého. Malým i dospělým pacientům pomohou překonat náročné období nemoci a vyplnit čas pobytu v nemocnici. Dobrovolníci se mohou hlásit během celého roku.

Podnět ke spolupráci se studenty vyšel ze zkušeností nemocničních zařízení, která dobrovolnické aktivity využívají ke zlepšování psychosociálních podmínek života pacientů. „Podobně jako například v pražském Motole se i v olomoucké fakultní nemocnici nabízí možnost získat dobrovolníky z řad studentů,“ uvedla koordinátorka Dobrovolnického centra Kristýna Chudíková.

K aktivitám centra se jako první přihlásily studentky fakulty zdravotnických věd, s jejíž podporou se v září uskutečnily informační přednášky o podmínkách a náplni dobrovolnické činnosti. S příznivým ohlasem se setkala také výzva členům Spolku mediků. „Aktuálně se nyní hlásí šest studentů, kteří budou pravidelně docházet na Dětskou klinikua Oddělení geriatrie,“ upřesnilaChudíková.

Čas a empatie

Pravidelní dobrovolníci se nemocným věnují zhruba dvě hodiny týdně a konkrétní náplň jejich činnosti závisí na typu a režimu oddělení. K pohodě dospělých, dětských a starých pacientů přispívají především svým časem, empatií, vlastními dovednostmi i novými nápady. „Senioři si většinou nejraději povídají, ale studenti s nimi úspěšně zvládli i skupinový program s rukodělnými výrobky. Kreativitě se meze nekladou,“ zdůraznila Chudíková.

Klíčové je především navázání lidského kontaktu, pro který zdravotnický personál vzhledem k náročné odborné péči nenachází prostor a čas. „I to přispívá k uzdravení, zpříjemňuje pobyt na lůžku a vtahuje pacienty do života a kontaktu s okolním světem,“ uvedla Chudíková.

Dobrovolníkům jejich činnost zároveň umožňuje blíže se seznámit se zdravotnickou profesí a získat nové zkušenosti. Hlavním motivem je však ochota udělat něco pro druhé a smysluplné naplnění vlastního volného času.

Hledají se další dobrovolníci

Strategický plán činnosti Dobrovolnického centra připravovali pracovníci fakultní nemocnice už od léta. Během září se jim kromě studentů Univerzity Palackého podařilo přilákat také zájemce z  vyšší odborné školy zdravotnické nebo aktivní členy olomouckých klubů seniorů.

Dobrovolnické aktivity by podle Chudíkové uvítala řada dalších klinik a oddělení.„V následujícím období bych proto ráda oslovila i ostatní fakulty,“ potvrdila Chudíková. Studenti i zaměstnanci univerzity se mohou hlásit během celého roku. „Stačí zavolat a domluvit se na termínu vstupního pohovoru,“ doplnila Chudíková.

Informace o činnosti Dobrovolnického centra Fakultní nemocnice Olomouc včetně kontaktů pro zájemce o dobrovolnickou činnost ZDE.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.