Složili slib a stali se členy akademické obce

Imatrikulace.
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 10. září 2013, 13:18 - Text: Pavel Konečný

Dvě stovky studentů prvních ročníků fakulty zdravotnických věd se dnes zařadily do akademické obce Univerzity Palackého. Imatrikulační slib napřed podepsali, pak veřejně prohlásili a poté stvrdili rukoudáním děkanu Jaroslavu Vomáčkovi.

„Přál bych si, abychom se tady všichni setkali při slavnostní promoci za tři nebo za pět let. Studium je ale jen začátkem toho, co bude následovat. Zdravotnictví není povolání, ale poslání,“ řekl ve svém projevu děkan Vomáčka.

Slavnostní imatrikulace v aule právnické fakulty byla rozdělena na dvě skupiny. „Aby si s sebou mohli přivést rodiče a hosty,“ vysvětlila Alena Cholinská ze studijního oddělení. Za první skupinu studentů přečetla imatrikulační slib Barbora Švejdíková, která bude v magisterském programu studovat Ošetřovatelskou péči v interních oborech. „Poprvé jsem text viděla dneska před imatrikulací,“ přiznala. Trému ale neměla.

Na rozdíl od jiných fakult, slibují při imatrikulaci studenti zdravotnických věd, že pomlčí o skutečnostech, s nimiž se seznámí při studiu, zejména ve styku s nemocnými ve smyslu zásad etiky zdravotnických oborů a platných zákonů.

I když nejpočetněji byl na dnešní imatrikulaci zastoupen studijní obor Všeobecná sestra v kombinované formě studia, největší zájem je o fyzioterapii. „Ze čtyř stovek uchazečů přijmeme ale jen pětadvacet studentů,“ potvrdila Cholinská.

Semestr začne prvákům v pondělí 16. září, některé studijní obory ale už zahájily výuku tento týden. Na fakultě zdravotnických věd studuje zhruba 700 posluchačů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.