Senátoři fakulty zdravotnických věd podpořili vědecké rady obou pražských vysokých škol

Usnesení podporující vědecké rady dvou vysokých škol bylo schváleno jednomyslně.
Foto: Velena Mazochová
pátek 8. května 2015, 08:29 - Text: Velena Mazochová

Hlasy všech svých přítomných členů vyjádřil akademický senát fakulty zdravotnických věd podporu vědeckým radám Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické. K rozhodnutí prezidenta republiky nejmenovat profesory obou vysokých škol se odmítavě vyjádřili senátoři na svém včerejším zasedání.

„Není důvod, proč by měl prezident republiky zasahovat do udělování titulů, které jsou výrazem profesionální odbornosti. Podle mého názoru mu nepřísluší hodnotit ani morálku a charakter uchazečů – to bylo v kompetenci pracovišť, na kterých tito docenti působí,“ zdůraznil předseda senátu Lukáš Merz.

Na obranu akademiků se senátoři postavili s přesvědčením, že profesorská řízení Jiřího Fajta, Jana Eichlera a Ivana Ošťádala byla plně v kompetenci příslušných vědeckých rad. „Akademický senát fakulty zdravotnických věd považuje nejmenovat profesory, kteří prošli profesorským řízením a splnili všechny zákonné podmínky pro jmenování profesorem, za zásah do akademických svobod a nerespektování autonomie vědeckých rad Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické Praze,“ uvedli senátoři ve svém usnesení.

Svou podporu vědecké radě Univerzity Karlovy adresovali senátoři už v souvislosti s odmítnutím prezidenta jmenovat profesorem Martina C. Putnu. „Situace se opakuje, prezidentovo letošní rozhodnutí kopíruje to, co provedl před časem,“ připomněl Merz.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.