Senát vybral volební komisi

Ilustrační foto: Pavel Konečný
pondělí 26. listopadu 2012, 17:38 - Text: Pavel Konečný

Devět členů Akademického senátu Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého by mělo 28. ledna 2013 vybrat nového děkana. Takový je závěr dnešního mimořádného jednání senátu.

Ačkoliv se senát vyhýbá v souvislosti s děkanem slovu volba, zvolili si jeho členové dnes mezi sebou pro výběr děkana pětičlennou volební komisi. Zvláštní volební komise bude dohlížet na výběr děkana fakulty zdravotnických věd. Nyní její členy čeká volba předsedy komise.

„Akademický senát schvaluje návrh na děkana. A děkana jmenuje na základě tohoto návrhu, nebo na základě svého vlastního uvážení, rektor univerzity,“ objasnila předsedkyně senátu Zdeňka Mikšová.

Kandidáta na funkci děkana může navrhnout každý člen akademické obce do 17. prosince. Ten, pokud kandidaturu přijme, musí předložit teze, jak by fakultu vedl, jaké si vytyčil cíle a jakými prostředky jich chce dosáhnout. Stejně tak musí předložit lustrační osvědčení.

„Bylo by dobře, kdyby kandidátů bylo co nejvíce. Já bych uvítala čtyři nebo pět. Jsem připravena sama navrhnout,“ řekla Mikšová.

Funkční období prvního děkana nejmladší fakulty skončí posledního února 2013. První děkankou byla v roce 2009 jmenována Jana Marečková, ale letos v březnu z funkce ze zdravotních důvodů odstoupila. V současné době je hlavou fakulty Věra Vránová, která je pověřena výkonem pravomocí děkana do konce jeho funkčního období.

„Musíme počkat, jestli mě někdo navrhne. Teprve pak mohu zvážit případnou kandidaturu,“ uvedla zastupující děkanka Vránová na otázku, zda bude kandidovat. A pokud by ji někdo navrhl? „Asi bych se nebránila,“ dodala Vránová.

Fakulta zdravotnických věd vznikla v roce 2008 osamostatněním nelékařských oborů od lékařské fakulty. Celkový počet studentů se pohybuje kolem sedmi stovek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.