Profesionalitu sester zvyšuje olomoucká mezinárodní konference

Na konferenci Profesionalita v ošetřovatelství přijely zdravotnice i z Polska, Finska a Slovenska.
Fotogalerie: Pavel Konečný
čtvrtek 21. května 2015, 10:37 - Text: Pavel Konečný

Osm desítek účastníků mezinárodní konference Profesionalita v ošetřovatelství II zaplnilo dnes hotel Hesperia. Konference spadá do série pořádané univerzitami v Olomouci, Ostravě a Bratislavě.

Pořadatelé se každoročně střídají. Dnešní olomoucká konference nepřímo navazovala na stejnojmenné setkání konané před třemi lety. „Snažili jsme se přijít s něčím novým a přilákat sestry z praxe. Z výsledů ankety víme, že je zajímá právní problematika,“ uvedla za organizátory proděkanka olomoucké fakulty zdravotnických věd Zdeňka Mikšová.

Konferenci proto odstartovala přednáška Radka Policara, právníka Masarykova onkologického ústavu, nazvaná Právní aspekty v práci všeobecné sestry. Věnoval se v ní interpretaci právních norem a právní ochraně sester.

Práce zdravotních sester je v Česku dlouhodobě podhodnocena. „Sestra je přitom v ošetřovatelském týmu významným a nepostradatelným partnerem lékaře. Pozornost by se proto měla věnovat i ocenění práce sestry-specialistky,“ naznačil proděkan pořadatelské fakulty Jan Galuszka.

Dvojjazyčná konference s osmi odbornými sekcemi přilákala i doktorandku Ostravské univerzity Dagmar Šerkovou. „Vybrala jsem si ji kvůli přednáškám o hodnocení pádu pacienta v nemocnici a také o agresivitě pacientů vůči sestrám. Zajímají mě i přednášky v angličtině, abych si ověřila, nakolik rozumím odbornému anglickému projevu,“ vysvětlila Šerková. Na konferenci zároveň prezentovala svůj elektronický poster zabývající se pilotním hodnocením kvality ošetřovatelské dokumentace pomocí nástroje Q-DIO.

„Právě zavedení e-posterů je jednou z letošních novinek naší konference,“ dodala proděkanka Mikšová.

Profesionalitu v ošetřovatelství II navštívily i sestry z Finska a Polska. Pro účastníky byl připraven certifikát, stvrzující ohodnocení v kreditovém systému České asociace sester.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.