Proděkanka Mikšová místopředsedkyní Asociace vysokoškolských vzdělavatelů nelékařských profesí

Zdeňka Mikšová. Proděkanka pro pedagogické a studijní záležitosti fakulty zdravotnických věd a místopředsedkyně nové zdravotnické asociace.
Foto: Archiv FZV
úterý 17. prosince 2013, 08:00 - Text: Velena Mazochová

Nově vzniklá asociace dvaceti českých vysokých škol se zaměřením na studium zdravotnických nelékařských oborů zvolila na svém prvním plenárním zasedání v Olomouci své vedení. Ve čtyřčlenném předsednictvu zaujala post místopředsedkyně proděkanka fakulty zdravotnických věd Zdeňka Mikšová.

„Cílem sdružení je aktivní účast na legislativních procesech vztahujících se k nelékařským povoláním a posilování vzájemné spolupráce, která bude směřovat ke zvyšování úrovně vzdělávání v nelékařských zdravotnických oborech na vysokých školách,“ uvedla čerstvá místopředsedkyně.

Jedním z hlavních impulsů pro vznik asociace byl podle ní zejména současný způsob hodnocení vědy a výzkumu, který nelékařské obory znevýhodňuje. Mezi aktuální aktivity nově vzniklé asociace bude proto patřit zejména navázání spolupráce s ministerstvy školství a zdravotnictví. „Chceme se podílet na přípravě novely zákona o nelékařských zdravotnických povoláních a aktivně se účastnit tvorby jejich rozvojových koncepcí,“ doplnila Mikšová.

Asociace vysokoškolských vzdělavatelů nelékařských profesí vznikla na setkání zástupců vysokých škol, které se konalo v září na zdravotně sociální fakultě v Českých Budějovicích. Jako nepolitické, dobrovolné, neregistrované a neziskové sdružení spojuje zástupce vysokých škol, které vzdělávají všeobecné sestry, zdravotní laboranty, fyzioterapeuty a další zdravotníky. Jeho ambicí je podílet se na řešení problémů souvisejících s jejich vzděláváním.

První plenární jednání asociace se konalo v Olomouci začátkem prosince. Předsedkyní byla zvolena děkanka Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Valérie Tóthová, dalšími členy předsednictva jsou proděkanka Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně Miroslava Kyasová a děkan Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice Arnošt Pellant.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.