Přijímačky na navazující obory Fyzioterapie a Management zdravotnictví by mohly být v srpnu

Jednání akademického senátu. V pozadí děkan Jaromír Vomáčka.
Foto: Milada Hronová
pátek 16. května 2014, 11:48 - Text: Milada Hronová

Akademický senát fakulty zdravotnických věd včera přijal usnesení, v němž souhlasil s tím, že se v případě kladného vyjádření akreditační komise k oborům Fyzioterapie a Management zdravotnictví, uskuteční dodatečné přijímací zkoušky na tyto obory v srpnu. Výsledek jednání akreditační komise bude fakulta znát až 17. června.

Fakulta zdravotnických věd stále neví, zda otevře dva obory navazujícího studia. Především personální důvody, nedostatek habilitovaných a univerzitních profesorů narušil bezproblémový a včasný verdikt akreditační komise při nutné reakreditaci obou oborů.

„Vzhledem k tomu, že komise odložila projednávání našich žádostí z dubna na červen, budeme až v červnu vědět, jestli tyto obory budeme moci otevřít. Věřím, že stanovisko bude kladné a my budeme moci vyhlásit na tyto studijní obory dodatečné přijímací zkoušky. Při dodržení všech lhůt se přijímací řízení uskuteční v posledním srpnovém týdnu. Aby se tak mohlo stát, musí mít fakulta souhlas akademického senátu,“ uvedla proděkanka pro studijní, sociální a pedagogické záležitosti Zdenka Mikšová.

Management zdravotnictví v navazujícím studiu je přednostně určen pro absolventy bakalářských nelékařských oborů, kteří si chtějí doplnit vzdělání v oblasti organizace a řízení zdravotnictví. Přijímací zkoušky obsahují testové otázky ze zdravotnictví a zdravotní politiky, obecný přehled z humanitních věd i ekonomie, informatiky a angličtiny.

Požadavkem pro účast na přijímací zkoušce ke studiu oboru Fyzioterapie je bakalářský titul v programu Rehabilitace nebo specializace ve zdravotnictví oboru Fyzioterapie. Písemný test bude obsahovat otázky z kineziologie, část z nich se věnuje všeobecnému přehledu i osobním studijním předpokladům.

„Přijmeme tolik studentů, kolik budeme moci. Našim vodítkem se stane především povolená kapacita jednotlivých oborů. Bude záležet na zájmu uchazečů a povolených kvótách, které ještě neznáme,“ dodala Mikšová.

Během včerejšího jednání senátoři přijali také výroční zprávu fakulty zdravotnických věd za rok 2013. Předseda senátu Lukáš Merz informoval o nově zvolených reprezentantech fakulty v Akademickém senátu Univerzity Palackého, jimiž se stali Helena Kisvetrová z ústavu ošetřovatelství, Anita Můčková z ústavu fyzioterapie a student oboru Všeobecná sestra Jan Pauler. Jejich společným cílem bude snaha o lepší komunikaci a spolupráci mezi fakultním a univerzitním senátem. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.